24.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ako správne lúhovať čaj? Nie je dôležitá len technika, ale aj čas. Ak to urobíte zle, bude bez chuti a cenných vlastností. Pri príprave venujte pozornosť niekoľkým detailom.
Asi neexistuje lepší nápoj na dlhé zimné večery ako esenciálny, hrejivý a lahodný čaj. Ukazuje sa však, že nie každý vie, ako ho správne variť. Z tohto dôvodu má oveľa slabšiu chuť a tiež zdravotné benefity. Ako urobiť celý proces krok za krokom tak, aby to dopadlo perfektne?
Kedy je najlepšie piť čaj? Na Slovensku ho robíme na raňajky a večeru
Čaj je nápoj obľúbený takmer po celom svete. V mnohých krajinách, ako je Anglicko, Japonsko alebo Türkiye, sa stal trvalou súčasťou kultúry a jeho varenie je takmer posvätným rituálom. V závislosti od miesta sa pripravujú rôzne druhy s rôznymi prídavkami.
Na Slovensku nás najčastejšie sprevádza pri raňajkách a večeri a v chladnejších obdobiach, keď si ju obohatíme o med, citrón, zázvor a koreniny, aj počas dňa. Správna technika je kľúčom k tomu, aby ste z toho dostali to najlepšie.
Ako správne variť čaj? Venujte pozornosť tomuto
Pri varení čaju dokonalej chuti existuje niekoľko kľúčových problémov. V prvom rade sa snažte používať porcelánový a sklenený riad, ktorý neabsorbuje arómy. Vzdajte sa všetkých plastov. Okrem toho nezabudnite, že v závislosti od typu čaju sa môže teplota varenia líšiť.
Napríklad pre čierny čaj je najlepšia teplota 95 stupňov, zelený 70-80 stupňov, biely 60-80 stupňov a bylinné zmesi 90-100 stupňov. Snažte sa tiež dodržať správne porcie, t.j. na jednu šálku (250 ml) použite jedno vrecko alebo 2-3 gramy bylinky.
Záleží na čase lúhovania čaju? Toto je najdôležitejší faktor
Najdôležitejšou vecou pri správnom varení čaju je čas. Ak celý proces trvá príliš dlho, zhorkne. Príliš krátke – bude bez chuti. Okrem toho určuje aj to, aké vlastnosti prejdú do nálevu.
Ako dlho by sa teda mal čaj lúhovať? V prípade čierneho čaju hovoríme o:
- 2-3 minúty, ak chcete chutný, ale slabší nálev,
- 5-7 minút pre ľudí, ktorí ocenia silnejšiu, ale nie horkú arómu.
Zelený čaj je najlepšie lúhovať 2 až 6 minút (kratšie lúhovanie bude pôsobiť povzbudzujúco, dlhšie lúhovanie upokojuje).
Čo sa týka byliniek, voliteľný čas pre tie s jemnejšou chuťou (mäta, medovka) je od 5 do 7 minút. Šalvia, rozmarín a iné, o niečo silnejšie, však potrebujú až 10-15 minút. Po vylúhovaní nezabudnite z vody vybrať vrecko alebo listy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite a predĺžite si život. Stačí jedna šálka denne
Káva s týmto prídavkom je nadýchaná ako obláčik. Postaví vás na nohy a „spáli“ vám boky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.