24.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Prečo sa pri rozpúšťaní masla tvorí pena? Počas predvianočných príprav vás táto kuchynská reakcia môže naozaj prekvapiť. Nie je na nej však nič zvláštne. Ukazuje sa, že je to príznak toho, že maslo, ktoré sme si vybrali, je kvalitné.
Ako si vybrať najlepšie maslo? Etiketa neklame – práve na nej by sme si mali overiť, či je náš výrobok kvalitný. Hľadanie jasne označeného „masla“ nám preto umožní vyhnúť sa nedorozumeniam.
Základnou zložkou pravého masla je mliečny tuk, ktorý tvorí až 82 % jeho obsahu. Ďalších 16 percent tvorí voda a celok dopĺňajú mliečne bielkoviny, ktoré sú zodpovedné za štruktúru a textúru kocky. Laktóza, prírodný mliečny cukor, je v masle prítomná tiež v stopových množstvách.
Nenechajte sa oklamať jeho vzhľadom:
- Dobré maslo má svetlú farbu a výraznú krémovú vôňu.
- Jeho tvrdosť po vybratí z chladničky môže spôsobiť, že sa ťažko rozotiera, ale to je dôkazom prirodzenosti výrobku.
Pri zahrievaní sa voda začne odparovať a bielkoviny denaturujú a koagulujú, čím sa na povrchu vytvorí biela pena.
- Netreba zabúdať, že len vyčistené maslo je vhodné na vyprážanie pri vysokých teplotách.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Došiel vám prášok do pečiva? Namiesto toho, aby ste bežali do obchodu, nahraďte ho týmto
Takto vajcia nevarte. Stratia svoju chuť a výživovú hodnotu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.