25.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jiri Hera).
Huby majú veľa chuti a ľahko sa varia – je naozaj ťažké ich náhodne rozvariť. Navyše, v závislosti od sezóny a druhu húb môžu byť celkom dostupné, ale keď nie sú v sezóne, na pomoc prichádzajú sušené huby. Viete, ako ich správne namočiť?
Sušené huby sú kedykoľvek pripravené po celý rok, aby dodali chuť a štruktúru omáčkam na cestoviny, lasagne, polievkam, vývarom a slávnostným jedlám. Navyše na rozdiel od čerstvých húb nezaberajú veľa miesta v komore. Vedeli ste však, že na ich správne namočenie nepotrebujeme vodu, ale niečo iné, čo používali už naše babičky?
Hydratácia je kľúčová
Najdôležitejšie pri používaní sušených húb je, že ich musíte znovu hydratovať.
- Pridaním horúcej tekutiny do sušených húb, obnovíte ich obsah vody a oživíte ich mäsitú štruktúru, čo umožňuje ich použitie vo väčšine receptov, ktoré vyžadujú čerstvé huby.
To však nie je všetko, čo pri varení sušených húb získate: tekutina, ktorú ste použili na namočenie húb, sa naplní hubovou chuťou.
Ako pripraviť sušené huby, aby mali ešte lepšiu chuť?
- Sušené huby vložte do keramickej alebo sklenenej misky,
- Potom pridajte toľko horúcej vody, aby ich úplne zakryla.
To je jeden zo spôsobov, ktorý všetci poznáme. Existuje však oveľa lepší postup.
- Ak chcete ešte viac chuti, namiesto vody použite domáci zeleninový vývar alebo víno (alkohol z vína sa pri varení odparí).
- Nechajte huby lúhovať až 15 minút alebo kým nezmäknú a nezostanú z nich žiadne sušené kúsky.
Uvidíte, ako sa tým zmení ich chuť a váš pokrm.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čím nahradiť maslo v koláči? Tu je päť lacnejších alternatív
Takto sa zbavíte usadenín vo vývare. Stačí jeden šikovný trik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.