25.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot).
Mak, najmä vo vianočnom období, sa premieňa vo všetkých kulinárskych prípadoch. Práve tieto drobné zrnká sa masovo používajú v potravinárskom priemysle, ale sú nevyhnutné aj na prípravu vianočných rarít. Ukazuje sa, že samotný mak – konzumovaný v primeranom množstve – je pre náš organizmus veľmi prospešný, preto stojí za to pozrieť sa bližšie na to, čo v sebe má a kto by mal po ňom siahnuť častejšie.
Netreba ho nikomu predstavovať: mak
Mak je rastlina, ktorá na Slovensku rastie hojne a možno ju nájsť na lúkach aj poprepichovanú medzi obilím. Jeho semená, drobné modré zrniečka, sa masívne využívajú v priemysle:
- potravinárstve,
- kozmetike,
- farmaceutickom priemysle.
Mak sa dá ľahko kúpiť v obchodoch: buď samotné semená, ktoré si pred konzumáciou vyžadujú určitú prípravu, alebo ako hotový výrobok. Takáto maková hmota je vyhľadávaná najmä pred sviatkami, pretože vtedy sa v domácnostiach pripravujú rolády, makové koláče, bobáľky a opekance – tradičné vianočné jedlá.
Čo sa nachádza v maku?
O maku sa najčastejšie hovorí v kulinárskom kontexte, ale ukázalo sa, že ho môžete jesť aj pre svoje zdravie. Prečo? Pretože semená obsahujú mnoho cenných živín, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Stojí za to začať balíčkom vitamínov.
Najcennejší je vitamín B6, ktorý zlepšuje fungovanie imunitného systému, takže jeho dopĺňanie je vhodné, ak chceme znížiť pravdepodobnosť infekcií.
Okrem toho sú makové semienka pokladnicou takzvaného vitamínu mladosti, teda E. Ide o silný antioxidant, ktorý si poradí s voľnými radikálmi, čo následne pomáha detoxikovať organizmus a odľahčiť záťaž obličiek a pečene, a môže tiež znížiť riziko civilizačných ochorení. Okrem toho má vitamín E vynikajúci účinok na pokožku: pomáha jej rýchlejšie sa regenerovať, odstraňuje farebné zmeny a redukuje vrásky.
Mak má síce skromné zastúpenie vitamínov, ale vynahrádza to množstvom prvkov. Na zozname sú:
- draslík – ideálny na to, aby srdce fungovalo ako zvon,
- vápnik – ideálny pre silné kosti a zuby,
- horčík – znižuje účinky chronického stresu a podporuje činnosť mozgu,
- železo – zabraňuje anémii a posilňuje krv,
- zinok – posilňuje imunitu a stará sa o stav pokožky, vlasov a nechtov.
Prečo je mak taký cenný? Stačí povedať, že obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné na to, aby srdce a mozog pracovali naplno.
Mak pre zdravé črevá
Ak je pre nás zdravie čriev prioritou, konzumácia maku v primeranom množstve nám pomôže dosiahnuť náš cieľ. Prečo?
- Pretože mak je vynikajúcim zdrojom vlákniny, a tá je, ako všetci vieme, najväčším spojencom čriev.
Nielenže im pomáha pri čistení, ale zlepšuje aj tráviace procesy a dokáže navodiť pocit sýtosti, a to pomáha ľahšie kontrolovať záchvaty vlčieho hladu medzi jedlami. Je dôležité si uvedomiť, že vláknina je cenná aj pre náš kardiovaskulárny systém, pretože dokáže znížiť množstvo tzv. zlého cholesterolu.
Chuťové vlastnosti maku: čo potrebujete vedieť?
- Suchý, surový mak by mal mať po zahryznutí mierne sladkú chuť.
- Nemal by sa používať na vianočné cukrovinky, ak máte pocit, že je zatuchnutý, pretože pečivo stratí svoje vlastnosti.
Ak ste ho už kúpili a chcete, aby sa rýchlo nepokazil, musíte ho skladovať v suchej a vzduchotesnej nádobe.
Ako môžete pripraviť mak, aby ste získali čo najlepšiu chuť? Existuje niekoľko spôsobov:
- Ak ho chcete použiť ako posýpku na pečivo, môžete ho chvíľu pražiť na suchej panvici.
- Ak ho chcete pomlieť a pridať do sladkých hmôt, dôkladne ho prepláchnite v jemnom sitku vystlanom látkou a potom ho buď namočte do mlieka, alebo sparte horúcou vodou.
Redalcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite a predĺžite si život. Stačí jedna šálka denne
Chia majú konkurenciu. Drobné semienka odstránia zápchu a postarajú sa o úbytok kíl
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.