25.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/K-FK).
Alobal je v kuchyni veľmi užitočný – a to nielen pri varení. Pravdepodobne ho používate pomerne často, ale viete, ako ho triediť? Ktorý kontajner na odpad je vhodný?

Foto: shutterstock/K-FK
Zo všetkých predmetov, ktoré sa nachádzajú prakticky v každej kuchyni, je alobal (hliníková fólia) zďaleka najuniverzálnejší. Dá sa povedať, že neexistuje proces alebo činnosť, pri ktorej by sa nedal použiť.
Z čoho je vyrobený alobal?
Alobal, používaný pri mnohých kuchynských činnostiach, je vyrobený z hliníka. Jeho výrobný proces začína tavením čistého hliníka, ktorý sa následne valcuje, čím sa získajú tenké plechy s hrúbkou len 0,006 až 0,02 mm. V konečnom dôsledku má dve strany – lesklú, ktorá lepšie odráža teplo, a matnú, ktorá zase lepšie pohlcuje svetlo.
Hliník, z ktorého je fólia vyrobená, je nielen ľahký, ale aj odolný voči korózii a neobsahuje žiadne toxické látky, preto je vhodný pre styk s potravinami. Navyše dokonale izoluje produkty od svetla, vzduchu a vlhkosti, čím zabraňuje pokazeniu a vysychaniu potravín.
Kam vyhodiť alobal?
- Alobal, podobne ako mnohé iné kovové výrobky, vhadzujte do žltého kontajnera určeného na kovy a plasty. Hliník je možné mnohokrát recyklovať bez straty jeho vlastností, preto stojí za to zabezpečiť, aby bol použitý alobal umiestnený vo vhodnom kontajneri.
Nezabúdajte však, že hliníkovú fóliu určenú na recykláciu treba očistiť od zvyškov jedla, pretože kontaminovaný odpad sa spracováva oveľa ťažšie.
- Ak je hliníková fólia silne znečistená mastnotou alebo zvyškami jedla, je lepšie ju vyhodiť do zmesového odpadu (čierny kontajner), pretože v tomto stave nemusí byť správne recyklovaná.

Foto: shutterstock/ImageFlow
Alobal – aplikácie
- Alobal možno v kuchyni použiť mnohými spôsobmi pri pečení a grilovaní.
- Vďaka svojim vlastnostiam sa skvele hodí na balenie mäsa, rýb alebo zeleniny, zaistí rovnomerné pečenie a ochráni potraviny pred vyschnutím.
- Ďalšou výhodou fólie je, že potraviny v nej zabalené zostanú dlhšie teplé.
- Hliníková fólia je vhodná na skladovanie potravín, pretože vytvára bariéru, ktorá chráni potraviny pred vlhkosťou a nečistotami.

Foto: shutterstock.com/New Africa
Na ktorú stranu alobalu máme zabaliť jedlo?
- Hoci na to neexistujú žiadne vedecké dôkazy, všeobecne sa uznáva, že potraviny by sa mali baliť matnou stranou zvnútra a lesklou stranou zvonka.
Matná strana hliníkovej fólie je menej hladká, čo môže spôsobiť, že lepšie priľne k potravinám. Lesklá strana lepšie odráža teplo, čo by teoreticky mohlo pomôcť udržať teplotu jedla, no v praxi sú rozdiely minimálne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kam vyhodiť obal od mlieka? Zapamätajte si raz a navždy. Väčšina Slovákov si to už pamätá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.