30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow)
Vyprážané jedlo je nezdravé, ale zároveň chutí najlepšie. Keď sa už rozhodnete pre tento spôsob tepelného spracovania, oplatí sa dbať na použitie správneho tuku. Na vyprážanie pri vysokých teplotách sú najvhodnejšie rafinované tuky s vysokým bodom zadymenia, ktoré obsahujú najmä nasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny. Ideálnym produktom je vyčistené maslo. Prečítajte si o jeho vlastnostiach a použití.

Foto: shutterstock/sweet marshmallow
Čo je číre maslo a čo obsahuje?
Číre maslo pochádza z Indie a je to prakticky čistý mliečny tuk. Pri zahrievaní sa z neho odparí voda a bielkoviny. Vďaka tomu je ideálnym produktom pre alergikov alergických na kravské bielkoviny alebo ľudí s intoleranciou laktózy.
Číre maslo obsahuje 60 % nasýtených tukov a 37 % mononenasýtených tukov. Okrem toho si veľmi dlho zachováva svoju čerstvosť a v chladničke sa môže skladovať viac ako rok.
Prečo je číre maslo najlepšie na vyprážanie?
Má veľmi vysoký bod zadymenia (viac ako 250 °C), čo je bod, pri ktorom sa tuk rozkladá na škodlivé zložky. Je tiež klasifikované ako rafinovaný tuk, t. j. najlepší na vyprážanie.
Číre maslo má žltú farbu a maslovú príchuť a je mimoriadne univerzálne. Je vhodné na vyprážanie mäsa, rýb a zeleniny, ako aj na sladké jedlá – palacinky, lievance a lievance.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Je číre maslo zdravé?
Číre maslo je kalorické a malo by sa používať s mierou. Obsahuje však veľa cenných látok, predovšetkým kyselinu maslovú, ktorá priaznivo pôsobí na tráviaci systém a podporuje činnosť čriev tým, že odstraňuje zápaly v črevách.
V čírom masle nájdeme aj izoméry kyseliny linolovej, ktoré regulujú hladinu cholesterolu, ako aj vitamíny A, E, D a K. Regulujú hormóny, posilňujú kosti a svalovú silu. Majú tiež pozitívny vplyv na hladinu glukózy v krvi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nemusíte kupovať. Prepustené maslo vyrobíte veľmi ľahko, ale pamätajte na toto pravidlo
Babičkino maslo poráža to z obchodu. Za chvíľu ho budete mať hotové. Počas sviatkov poteší každého
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.