27.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tati Liberta).
Existuje prírodná náhrada kakaa, ktorá je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná? Odpoveď znie áno, a to je rohovník obyčajný, známejší ako karob. Tento jedinečný produkt poteší nielen svojou vôňou, ale poskytuje aj cenné živiny a je ideálnou voľbou pre alergikov aj ľudí, ktorí dbajú o svoje zdravie.

Foto: shutterstock/Tati Liberta
Karob – čo je to a odkiaľ pochádza? Alternatíva ku kakau
Karob pochádza z Blízkeho východu a Stredomoria, kde je už po stáročia známy ako „svätojánsky chlieb“. Tento názov odkazuje na biblické tradície, podľa ktorých sa plody rohovníka používali ako krmivo pre zvieratá. Dnes rastie rohovník, ktorý patrí do čeľade bôbovitých, divoko v teplom stredomorskom podnebí, ale pestuje sa aj v iných oblastiach s podobnými podmienkami.
Struky stromu rohovníka, ktoré obsahujú jedlú dužinu a semená, sú surovinou používanou na výrobu rôznych výrobkov. V obchodoch so zdravou výživou sa karob najčastejšie nachádza vo forme prášku, ktorý sa vzhľadom a chuťou podobá kakau. Možno ho nájsť aj vo forme karobovej gumy (guma zo svätojánskeho chleba) a karobovej melasy, ktorá môže nahradiť med alebo sirupy.
Výživové vlastnosti svätojánskeho chleba. Je pokladom vlákniny a vitamínov
Karob je pokladnicou výživových hodnôt, vďaka ktorým je cenený ako kulinárska prísada aj ako doplnok stravy. V 100 gramoch prášku zo svätojánskeho chleba sa nachádza približne 280 kcal. Vyznačuje sa nízkym obsahom tuku (0,65 g) a vysokým obsahom sacharidov (42 g), z ktorých veľkú časť tvoria prírodné cukry, ako je sacharóza, fruktóza a glukóza.
Najväčšou výhodou karobu je však prítomnosť veľkého množstva vlákniny. Karob poskytuje aj vitamíny skupiny B (B1, B2, B3), vitamíny C, E a A a minerálne látky, ako sú železo, vápnik, fosfor a horčík. Jeho ďalšou výhodou je vysoký obsah antioxidantov vrátane polyfenolov a kyseliny galovej, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov.
Karob je bezlepkový, hypoalergénny a vhodný aj pre vegánov.
Prečo konzumovať svätojánsky chlieb? Vlastnosti podporujúce zdravie
Karob má širokú škálu zdravotných aplikácií a je uznávaný ako prírodný pomocník pre fungovanie organizmu. Tu sú dôvody, prečo by ste ho mali jesť:
- vykazuje antioxidačnú aktivitu – vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha karob chrániť bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi. Pravidelná konzumácia výrobkov s obsahom rohovníka môže podporiť imunitu a spomaliť proces starnutia;
- podporuje tráviaci systém – vláknina v rohovníku pôsobí ako prirodzený regulátor trávenia. Na jednej strane pomáha proti zápche, na druhej strane vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam skracuje trvanie hnačky;
- znižuje hladinu cholesterolu – karob pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi, čo podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému;
- podporuje proti anémii a osteoporóze – vďaka obsahu železa môže byť karob nápomocný pri prevencii a liečbe anémie. Ľahko vstrebateľný vápnik zasa podporuje zdravie kostí a znižuje riziko osteoporózy;
- zmierňuje infekcie dýchacích ciest – svätojánsky chlieb sa môže používať ako prírodný pomocník pri liečbe prechladnutia, kašľa a bolesti hrdla.
Použitie svätojánskeho chleba v kuchyni a kozmetike
Karob má široké využitie aj v kulinárstve. Prášok, ktorý sa podobá kakau, sa môže použiť na pečenie koláčov, prípravu smoothies alebo dezertov. Vďaka svojej prirodzenej sladkosti nevyžaduje pridávanie cukru, takže je zdravšou náhradou klasického kakaa.
Karobová melasa sa osvedčí ako poleva na palacinky, vafle alebo zmrzlinu, ako aj ako prísada do marinád. Na druhej strane, karobová guma s označením E410 sa používa ako zahusťovadlo v potravinárskom priemysle.
Karob je prospešný nielen v kuchyni. Výťažky z jeho plodov sa vďaka svojim antioxidačným a hydratačným vlastnostiam používajú v kozmetike, najmä v prípravkoch na starostlivosť o pleť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Trápi vás kašeľ? Pridajte si do čaju trochu tohto korenia
Zabudnite na olivový olej. Tento olej je lepší. Pomáha pri chudnutí a je vhodný pre pokožku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.