28.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/CKP1001).
Hnitie cibule počas skladovania je pomerne častým javom. Za optimálnych podmienok si dlho zachováva svoju čerstvosť, takže si môžete vychutnať jej chuť aj mimo sezóny. V opačnom prípade sa zelenina rýchlo kazí, mäkne a plesnivie a šíri nepríjemný zápach. Ako skladovať cibuľu, aby nezhnila? Vyskúšajte tento spoľahlivý spôsob, ako ju udržať čerstvú a pevnú.

Foto: shutterstock/CKP1001
Prečo cibuľa hnije?
Cibuľa je základnou zložkou našej kuchyne – dodáva jedlám charakteristickú chuť a obohacuje ich vôňu, navyše obsahuje množstvo cenných živín, ktoré môžu prispieť k dobrému zdraviu. Ak si chcete dlho vychutnávať čerstvosť a intenzívnu chuť tejto zeleniny, musíte ju správne skladovať. Správnymi podmienkami možno zabrániť hnilobe cibule, aby zostala dlho čerstvá a pevná. Na druhej strane nesprávne skladovanie zeleniny môže viesť k rôznym problémom vrátane zvýšeného rizika vzniku skladovacích chorôb. Tie sú najčastejšie spôsobené hubami a baktériami, ktoré sú na cibuli už pri zbere alebo pri skladovaní. Šíria sa veľmi rýchlo a ich rozvoj podporujú nevhodné podmienky skladovania. Prečo cibuľa hnije?
- Sivá pleseň – ide o jednu z najnebezpečnejších skladovacích chorôb cibule, ktorá sa môže objaviť pred vykopávaním zeleniny zo zeme aj počas skladovania. Infikovaná cibuľa hnije, hnedne, mäkne a vytvára prachový sivý povlak.
- Mokrá hniloba cibule – vyskytuje sa najčastejšie počas skladovania a priaznivo na ňu pôsobia vysoké teploty a vlhkosť. Choroba sa prejavuje tmavými škvrnami, pričom tkanivá v mieste napadnutia mäknú a rozkladajú sa. V dôsledku toho zelenina praská, hnije a mení sa na slizkú tekutinu.
- Suchá hniloba – rozvoj choroby podporuje poškodenie cibúľ pri zbere, mráz alebo prehnojenie dusíkom. V dôsledku toho sa okolo krčka alebo v mieste poškodenia objaví modrý alebo sivozelený povlak, zatiaľ čo cibule začnú hniť a vydávať zatuchnutý zápach.
Ako skladovať cibuľu, aby nezhnila? Domáce prostriedky
Na skladovanie sú vhodné len zdravé a nepoškodené cibule. Po vykopaní sa musia vonkajšie šupky úplne vysušiť, čím sa zníži riziko vzniku plesní a hniloby. Skladovanie cibule sa začína vytvorením optimálnych podmienok. Kľúčovým prvkom je zabezpečenie správnej teploty. Zelenina si najdlhšie uchováva svoju čerstvosť pri teplote okolo 0 °C (na tento účel je ideálna pivnica, špajza alebo nevykurovaná garáž). Cibuľu skladujte na suchom, tienistom mieste s dobrým vetraním a vlhkosťou 60 – 70 %. V týchto podmienkach môže cibuľa vydržať niekoľko mesiacov. Počas skladovania musíte kontrolovať, či zelenina nevykazuje príznaky chorôb alebo škodcov.
Ako skladovať cibuľu, aby nezhnila? Vyskúšajte jednoduchú, ale účinnú metódu, ktorá udrží hlavičky dlho čerstvé a pevné. Jednoducho vložte hlavičky do nylonových pančúch alebo pančuchových nohavíc a medzi jednotlivými hlavičkami urobte uzly (hlavičky by sa nemali navzájom dotýkať). Uchovávajte ich v chladnej, suchej a dobre vetranej miestnosti. Uloženie cibule do pančúch umožňuje dlhodobé skladovanie zeleniny, pretože ju chráni pred vlhkosťou a svetlom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladovať cibuľu, aby nezhnila? Spôsob je jednoduchý
Cibuľa už nikdy nezhnije. Toto je osvedčená metóda môjho starého otca
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.