Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Iba takto pripravujte fazuľu. Po jej zjedení zabudnete na plynatosť

30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rigsbyphoto). Fazuľa je súčasťou mnohých slovenských jedál. Je to chutná a zdravá rastlina, ktorá obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Jej príprava a jedenie však...

30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rigsbyphoto).

Fazuľa je súčasťou mnohých slovenských jedál. Je to chutná a zdravá rastlina, ktorá obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Jej príprava a jedenie však môže byť niekedy problematické. Fazuľa často spôsobuje plynatosť, čo mnohých ľudí odrádza. Našťastie existuje spôsob, ako tomu zabrániť. Na zníženie množstva polysacharidov (jednoduchých cukrov) a uľahčenie trávenia stačí jeden trik. Ako na to? Odporúčame osvedčený spôsob!

Ako uvariť fazuľu, aby nespôsobovala plynatosť?
Foto: shutterstock/rigsbyphoto

Na báze fazule vieme pripraviť veľa jedál, no vďaka vysokému obsahu vlákniny a jednoduchých cukrov je o tomto produkte známe, že spôsobuje plynatosť a plynatosť. Tento problém vyrieši trik so sódou bikarbónou.

Prečo konzumácia fazule spôsobuje nadúvanie?

Fazuľa obsahuje zložitý sacharidový reťazec, ktorý pozostáva z jednoduchých cukrov, ktoré sú pre telo ťažko stráviteľné. Keď sa tieto zložky dostanú do žalúdka a tenkého čreva, nie sú trávené a rozkladajú sa až v hrubom čreve.

Vedľajším účinkom tohto javu je oxid uhličitý (niekedy aj metán), ktorý vedie k hromadeniu plynov v tele a plynatosti. Obsah vlákniny tento efekt len ​​umocňuje, pretože sa trávi rovnakým spôsobom.

Ako uvariť fazuľu, aby nespôsobovala plynatosť?

Štúdia z roku 2023 publikovaná v časopise „Foods“ potvrdila účinnosť používania sódy bikarbóny na odstránenie problémov s plynatosťou spôsobených fazuľou. Ako to funguje?

Jedlá sóda je mierne zásaditá, čo znamená, že dokáže neutralizovať kyseliny. Keď sa pridá do fazule, rozbije jej bunkové steny, vďaka čomu dokáže telo tieto semienka ľahšie stráviť – bez plynov a plynatosti.

Navyše, pridanie sódy bikarbóny spôsobí, že sa fazuľa uvarí rýchlejšie a zachová si viac živín.

Sóda bikarbóna pomáha neutralizovať kyseliny vo fazuli, uľahčuje trávenie a skracuje čas varenia.
Foto: shutterstock/Mialcas

Ako používať sódu bikarbónu?

Najprv si musíme dôkladne odmerať množstvo fazule, ktorú použijeme. Nemali by sme použiť viac ako 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny na každú štandardnú šálku sušenej fazule. Jedlá sóda sa dá použiť dvoma spôsobmi:

  • Namáčanie fazule v sóde bikarbóne – sušené fazule môžeme vložiť do hrnca s vodou (voda by mala fazuľu pokryť aspoň 5 cm vrstvou) a pridať sódu bikarbónu podľa počtu použitých šálok fazule. Semená nechajte namočené aspoň 8 hodín, najlepšie cez noc. Na druhý deň dôkladne opláchnite a uvarte.
  • Varenie fazule so sódou bikarbónou – druhou možnosťou je uvariť fazuľu priamo so sódou bikarbónou. V tomto prípade pridajte do hrnca s fazuľou odmerané množstvo jedlej sódy a priveďte do varu. Namočené semená varíme 30-60 minút. V prípade nenamočenej fazule to bude trvať 1-2 hodiny. Po uvarení môžeme fazuľu opláchnuť, aby sme sa zbavili prípadných zvyškov sódy bikarbóny.

Jedlá sóda je najlepšou možnosťou – alternatívou je namočiť fazuľu na dlhší čas (najlepšie cez noc) vo vode, ale tento spôsob je menej účinný.

Sóda bikarbóna je nápomocná pri príprave jedál s fazuľou. Jej pridanie zníži riziko plynatosti po konzumácii tejto rastliny.
Foto: shutterstock/Badon Hill Studio

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto sa z dosky na krájanie zbavíte baktérií. Umývanie nestačí. Hrozba stále číha

Pri vyprážaní olej špliecha do všetkých strán? Pred pridaním oleja posypte panvicu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nikdy nerobte toto s medom! Obľúbený zvyk vás môže pripraviť o všetky jeho cenné vlastnosti

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Med je prírodný poklad plný zdraviu prospešných látok. Mnohí z nás ho však používajú spôsobom, ktorý ničí jeho…

Ako sa vyrába vyčistené maslo a čím sa líši od bežného masla? Všetko, čo potrebujete vedieť

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Indre Pau). Ako sa vyrába vyčistené maslo a ako ho používate v kuchyni? Takéto maslo sa často objavuje v…

Túto časť avokáda nevyhadzujte. Je to skutočná výživová bomba pre rastliny

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jojo Photos). Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť množstvo organického odpadu v domácnosti. Ďalším produktom, ktorý nemusí ísť do koša,…

Pridajte toto do vody a škrupina z vajec sa sama odlúpi!

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/schankz) Tento jednoduchý trik vám navždy zmení spôsob, akým lúpete vajíčka. Zabudnite na poškodené bielko a frustrujúce odstraňovanie škrupiny…

Majonéza došla a obchody sú zatvorené? Vyrobte si ju sami. Tento recept všetko zachráni

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Domáca majonéza je umenie, ktoré si vyžaduje trochu trpezlivosti a dôslednosti. Chuť, ktorú získate, však odmení každú…

Auto Trendy

Pekelná jama uprostred púšte: Ohnivý kráter horí už 50 rokov a vedci nevedia, ako ho uhasiť

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde zem doslova horí pod nohami, kde plamene šľahajú z obrovskej diery v zemi už päť desaťročí bez prestávky. Nie, nie je…

Radar vás odhalí skôr, než stihnete brzdou zachrániť situáciu!

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči si stále myslia, že rýchle zabrzdenie ich zachráni pred pokutou. Ale moderné technológie im ukazujú červenú! Nové radary Policajného zboru dokážu zaznamenať rýchlosť…

Americký sen na čínskych cestách končí: Ford zastavuje dodávky do Číny

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Obchodná vojna medzi USA a Čínou začína naberať na obrátkach. Po prísnych clách zo strany Spojených štátov odpovedala Čína rovnakou mincou, čo donútilo aj amerického…

Otváraš dvere auta nesprávnou rukou? Táto chyba môže stáť niekoho život!

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Otváranie dverí auta – zdá sa, že banálna činnosť, ktorú robíme automaticky, však? Avšak, vedeli ste, že nesprávna ruka môže spôsobiť vážnu nehodu a ohroziť…

Zázrak z kuchyne pre šoférov

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Daždivé rána často znamenajú pre vodičov jednu obrovskú nepríjemnosť – zahmlené okná. Neprehľadná viditeľnosť je nielen nepríjemná, ale aj nebezpečná. Vedeli ste však, že tento…

Európa zaostáva: Chýba 2,2 milióna nabíjačiek pre elektromobily!

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Bez nabíjačiek to nepôjde! Európska únia čelí obrovskej výzve – ak chce splniť stanovené klimatické ciele a podporiť rozmach elektromobility, musí pridávať viac ako 3…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov