30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine).
Pre mnohých ľudí je nevyhnutnou súčasťou ich každodennej stravy. Tvaroh je jedným z najlepších zdrojov bielkovín a je tiež skvelým doplnkom rôznych jedál. Kedy je najlepší čas na jeho konzumáciu?

Foto: shutterstock/edchechine
Je nielen chutný, ale aj zdravý doplnok stravy. Tvaroh je predovšetkým bohatým zdrojom bielkovín. Ako vieme, sú potrebné na výstavbu a regeneráciu telesných tkanív. V 100 g tvarohu je 12,5 g bielkovín.
Tvaroh. Zdroj nielen bielkovín
Okrem bielkovín obsahuje tvaroh aj vitamíny skupiny B a vitamíny A a D. Obsahuje aj mnoho minerálnych látok, ako napríklad vápnik a fosfor, ktoré sú dôležité pre zdravé zuby a kosti.
Čo ešte ponúka pravidelná konzumácia tvarohu? Tvaroh môže mať dobrý vplyv aj na tráviaci systém. Vďaka obsahu probiotík pozitívne ovplyvňuje stav črevnej mikroflóry. Okrem toho môže pomôcť udržať normálnu hladinu cukru v krvi a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Navyše môže mať pozitívny vplyv na stav nechtov a vlasov.
Bielkoviny obsiahnuté v tvarohu a iných mliečnych výrobkoch sú pre človeka dobre vstrebateľné a majú nízky glykemický index. V dôsledku toho sa inzulín z tela uvoľňuje v miernej miere, čo je jedna strana mince.
Pretože hoci je tvaroh cenným zdrojom bielkovín a živín, jeho nadmerná konzumácia môže byť kontraproduktívna. Pri nadmernej konzumácii môže zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi. Tvarohu by sa mali vyhýbať ľudia, ktorí sú alergickí na niektorú z mliečnych bielkovín, a ľudia s intoleranciou laktózy.
Jedzte v určitom čase. Tvaroh bude pre vaše telo najlepší
Denný príjem zdravého tvarohu je maximálne 100 g denne (pol pohára). Kedy je najlepšie po ňom siahnuť? Tvaroh je jednou z najlepších volieb, ak plánujete jesť jedlo v neskorých hodinách. Má nízky obsah kalórií a telo ho dobre vstrebáva. Preto pri konzumácii v primeranom množstve nezaťažuje organizmus. Okrem toho je nasýtený aminokyselinami, kazeínom, mliečnou bielkovinou (stimuluje tvorbu rastového hormónu).
V sladkej verzii sa tvaroh môže kombinovať s orechmi, medom, škoricou, orieškami a vanilkou. Okrem toho sa môže konzumovať so zeleninou, celozrnným chlebom, korením a soľou. Ak sa rozhodnete siahnuť po tučnejšom tvarohu, je vhodné vyhnúť sa jeho kombinácii s výrobkami s vysokým obsahom tuku. Medzi nich patrí napríklad smotana, maslo a mliečny kokteil.
Cottage cheese namiesto tvarohu? Aj to je skvelá voľba
Namiesto tvarohu môžete siahnuť po cottage cheese. Tvaroh s 0,5 % tuku má približne 50 kcal, zatiaľ čo ten s 20 % tuku obsahuje približne 120 kcal.
Môže mať tiež pozitívny vplyv na váš organizmus. Je bohatý na bielkoviny a minerály, vitamíny A a D pre zdravie kostí. Okrem toho je cottage cheese zdrojom horčíka, fosforu a vápnika, takže je skvelým doplnkom vášho jedálnička.
Vďaka nízkemu obsahu kalórií, vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu sacharidov je ideálnou voľbou pre tých, ktorí držia diétu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Má veľa bielkovín a málo kalórií. Pri diéte zjedzte jedno balenie denne
Expresný tvarohový koláč. Jednoduchý, lacný a plný bielkovín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.