4.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chatham172).
Určite ste už počuli o prísloví „Ste to, čo jete“. Strava má veľký vplyv na vašu pohodu a zdravie, preto by sme si mali starostlivo vyberať produkty, ktoré sa dostanú na náš tanier. Vysvetlíme vám, čomu je najlepšie sa vyhnúť.

Foto: shutterstock/Chatham172
Slová „Ste to, čo jete“ vyslovil nemecký filozof Ludwig Feuerbach. Veril, že to, čo robíme, ako konáme a myslíme, úzko súvisí s výživou. Vedomé stravovanie je dôležité, pretože každá jedna vec, ktorá nám pristane v žalúdku, má vplyv na to, ako sa cítime. Prostredníctvom niektorých zložiek môžeme pociťovať nepríjemné pocity vrátane bolesti brucha, nadúvania a pocitu ťažoby. To je znamenie, že ich treba obmedziť alebo vylúčiť z jedálneho lístka.
Na ktoré produkty si dať pozor? Je to jedno z najobľúbenejších mäsových výrobkov na Slovensku
Jedným z najkontroverznejších výrobkov je bravčové mäso. Mnohým ľuďom sa môže zdať, že na ňom nie je nič zlé. Je to predsa vynikajúci zdroj bielkovín, bohatý na cholín a vitamíny skupiny B. Bohužiaľ, má aj nevýhodu: obsahuje veľa tuku, ktorý výrazne predlžuje čas trávenia. Pravidelná konzumácia hotdogov, klobás a slaniny, teda spracovaného mäsa, môže zvyšovať hladinu cholesterolu a zvyšovať riziko srdcových ochorení. –
‚Ak vaše stravovacie návyky zahŕňajú značné množstvo ultra spracovaných výrobkov z bravčového mäsa, zvyšujete riziko nepriaznivých stavov, ako je vysoký krvný tlak a cholesterol, srdcové choroby a mŕtvica,‘
– povedal odborník na výživu. Ak sa už chystáte jesť bravčové mäso, vyberajte si chudé kusy, ktoré poskytnú výživovú hodnotu bez toho, aby poskytovali nadbytočný tuk.

Foto: shutterstock/UlianovDmitrii
Nezdravé potraviny nie sú pre vaše telo dobré. Neskôr môžete trpieť
Vysoko spracované výrobky obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, soli, cukru a veľa umelých prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, zvýrazňovače chuti a emulgátory. Žiaľ, aj Slovákmi zbožňovaný bravčový rezeň je zaradený medzi vysokokalorické potraviny. Laboratórium TheraScience (založené odborníkmi na výživu a podporujúce zdravé stravovanie) na svojej webovej stránke varuje, že strúhanka a múka, ktoré sa používajú na obalenie mäsa, „pôsobia ako špongia“.
Prečo. Absorbujú veľmi vysoké množstvo tuku, a tým zvyšujú kalorický obsah jedla. Vedci tiež zdôraznili, že červené mäso by sme mali jesť príležitostne. Ako sa môžete dočítať na webe, „bravčové rezne sú bohaté na tuk a cholesterol, čo môže zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení“. Ak ho chcete jesť, namiesto vyprážania ho upečte v rúre alebo ho pripravte na grilovacej panvici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Babka ich dnes podáva na obed a ja som v šoku, že to nie je bravčový rezeň. Je to ešte lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.