Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Pocity, Životný štýl,

Generácia Z má problém s jednoduchou činnosťou. Tí starší sa nad tým ani nezamysleli

5.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IKO-studio) Podľa rôznych definícií je generácia Z (ľudia narodení v rokoch 1995 až 2012) individuálna, otvorená novinkám, na špičke internetu a nových technológií, rebelská,...

5.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IKO-studio)

Podľa rôznych definícií je generácia Z (ľudia narodení v rokoch 1995 až 2012) individuálna, otvorená novinkám, na špičke internetu a nových technológií, rebelská, plná nových nápadov a veľmi nezávislá. Ako teda do tohto opisu zapadá strach z návštevy reštaurácie?

Generácia Z má problém s jednoduchou činnosťou. Tí starší sa nad tým ani nezamysleli.
Foto: shutterstock/IKO-studio

Neustála potreba kontroly

Štúdia, ktorú uskutočnila medzinárodná agentúra pre prieskum trhu OnePoll o postojoch k objednávaniu jedla, je prekvapujúca. Spomedzi 2 000 opýtaných Američanov až tretina pociťuje tzv. Čo to je? Ide o typ sociálnej fóbie, ktorá sa prejavuje pri návšteve reštaurácií a pri kontakte v nich, a to aj s personálom. Tento druh strachu môže súvisieť s vysoko rozvinutou technológiou a potrebou neustálej kontroly: od vzhľadu, cez chuť, čas dodania až po trafenie chutí.

Čoraz viac automatizované spôsoby bezkontaktného alebo online nakupovania určite ovplyvňujú to, ako sa znižuje frekvencia osobného kontaktu s iným človekom. Dokonca aj aplikácie na objednávanie jedla na objednávku ponúkajú služby na prispôsobenie jedla našim chutiam, môžeme zaplatiť za objednávku a dokonca dať prepitné kuriérovi v pohodlí nášho domova. Vďaka fotografiám pri každej položke v jedálnom lístku nás už nič nemôže prekvapiť. V reštauráciách, najmä ak ich navštívime po prvýkrát, však existuje veľká pravdepodobnosť, že jedlo nebude podľa našich predstáv alebo bude mať prílohu, ktorá nám nechutí.

Čoraz viac automatizované spôsoby online nakupovania určite ovplyvňujú to, ako sa znižuje frekvencia osobného kontaktu s iným človekom.
Foto: shutterstock/phM2019

Úzkosť pred a počas objednávania jedla

Štúdia OnePoll zistila, že až 41 percent príslušníkov generácie Z a mileniálov (18-43 rokov) pociťuje úzkosť pred a počas objednávania jedla v reštaurácii, zatiaľ čo medzi staršími ľuďmi (44-77 rokov) je to len 15 percent. Mladí sa snažia vyrovnať s úzkosťou z jedálneho lístka a pred návštevou reštaurácie si ho skontrolujú online – robí to až 25 percent mileniálov. Robí to 25 percent „zetiek“, zatiaľ čo prečítanie jedálneho lístka vopred je dôležité len pre 15 percent generácie X.

Až 38 % najmladšej skupiny opýtaných uviedlo, že by nešli do reštaurácie, ak by si nemohli vopred overiť všetky dostupné informácie o jedálnom lístku online. Obavy sa týkajú nielen chuti objednaných jedál, výzdoby podniku alebo celkovej atmosféry, ale aj… vplyv na životné prostredie. Až 77 % mladých respondentov uviedlo, že majú veľké obavy z toho, aby ich personál informoval o vplyve rôznych druhov jedál na životné prostredie. Rovnaký názor vyjadrilo len 58 percent príslušníkov generácie X.

„Objednávka pre mňa“

Všeobecný problém a typ fóbie spojený s nadväzovaním kontaktov môže súvisieť aj s tým, že generácia Z vyrastala v období vysoko rozvinutej online komunikácie, ktorá bola pre nich normou už od raného detstva. To malo na spôsob, akým vnímajú „reálnu“ interakciu s inou osobou, väčší vplyv, než by sme si mohli myslieť.

Niektorí žiadajú, aby objednávku na mieste urobila im blízka osoba.
Foto: shutterstock/fizkes

Nechuť k „small talku“, ktorý sú čašníci dokonca povinní viesť, nedostatok odvahy nadviazať aj obyčajný vzťah s cudzincom alebo strach, že ich niekto bude otravovať a presviedčať, aby si objednali „špecialitu šéfkuchára“, sú podľa najmladších respondentov tiež nepriaznivé faktory pre návštevy reštaurácií. Z týchto dôvodov niektorí z nich žiadajú, aby objednávku na mieste urobila im blízka osoba, aby nemuseli čeliť týmto problémom.

Ak áno, rúca sa mýtus o otvorených, impulzívnych mladých Američanoch, ktorí chcú „dobyť svet“? No, nie. Napriek vyššie opísaným ťažkostiam považujú „zetkári“ už len to, že si zájdu na jedlo, ktoré im pripraví a naservíruje profesionálny kuchár, za jeden z najlepších spôsobov, ako stráviť čas s priateľmi.

Dokazuje to aj ďalšia štúdia, ktorú uskutočnila britská agentúra pre potravinové normy. Z nej vyplýva, že ľudia narodení po roku 1994 sú najkulinárskejšou skupinou, pre ktorú je jedenie vonku najlepšou možnosťou. Takže: jedzte vonku, ale úplne pod kontrolou a bez kontaktu s cudzími ľuďmi. Dáva to zmysel? Posúdenie necháme na vás.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Konzumácia tohto ovocia nám môže priniesť niekoľko rokov života navyše. Vyplýva to z výskumu

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Collin Quinn Lomax). Chcete sa dožiť vyššieho veku a pritom si pochutnať? Nemusíte hľadať zázračné elixíry. Najnovšie výskumy ukazujú,…

Tento účes 50-ničky milujú. Ľahko sa upravuje a zoštíhľuje tvár

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (). Niekedy sa život začína v päťdesiatke. A niekedy je to nový účes, ktorý nám dodá energiu, vitalitu, lepšiu náladu…

Veľká noc v minulosti a dnes – staré zvyky, na ktoré sa zabudlo

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock/Simona Jurasova). Ešte pred pár desaťročiami vyzerala Veľká noc úplne inak. Zabudnuté zvyky, magické rituály, aj skutočný pôvod oblievačky —…

Aké by mali byť intervaly medzi jednotlivými jedlami? Vôbec nie 3 hodiny. Takto skrotíte svoju chuť do jedla

13.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A) Aké by mali byť intervaly medzi jednotlivými jedlami? Mnohí ľudia robia chybu, keď po diéte…

Tento jednoduchý ranný zvyk vám dodá energiu na celý deň. Je neuveriteľne účinný!

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Opat Suvi:). Cítite sa ráno unavení a potrebujete niekoľko šálok kávy, aby ste sa rozbehli? Lekári odhalili jednoduchý a…

Auto Trendy

Hrozivá zrážka nad Bieloruskom: Ruský Mi-24 skončil po zrážke s elektrickým vedením v troskách

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na povrch sa dostali zábery, ktoré zachytávajú tragický okamih - ruský bojový vrtuľník Mi-24 sa zrútil k zemi po zrážke s elektrickým vedením pri diaľnici…

Svetové elektrické auto roka 2025

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai Inster, kompaktné SUV s dojazdom až 355 km, si získal nielen srdcia zákazníkov, ale aj odbornú porotu prestížnej ankety World Car Awards. Tento malý,…

Big Bud 747: Obrovský kolos, ktorý prepisuje zákony poľnohospodárstva

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stroj veľký ako dom, s motorom silnejším než má Formule 1 a pneumatikami vyššími než dospelý človek. Nie, nehovoríme o žiadnom fantastickom vynáleze…

Motorkári versus vodiči áut: Kto robí viac chýb a kto za ne platí životom?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cesty sú každodenným bojiskom plným nepozornosti, riskovania a chýb, ktoré môžu mať tragické následky. Motorkári sú často označovaní za hazardérov, no štatistiky ukazujú, že za…

Veľký súboj pneumatík: Zosadila pneumatika Pirelli kráľa menom Michelin?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pneumatiky Michelin už roky kraľujú na trhu vysokovýkonných pneumatík, no zdá sa, že ich vláda môže byť ohrozená. Nový test odhalil, že Pirelli prichádza so…

Pekelná jama uprostred púšte: Ohnivý kráter horí už 50 rokov a vedci nevedia, ako ho uhasiť

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde zem doslova horí pod nohami, kde plamene šľahajú z obrovskej diery v zemi už päť desaťročí bez prestávky. Nie, nie je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov