11.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OllgaZhog)
Varenie zemiakov je pre mnohých Slovákov kulinárskou rutinou. Táto jednoduchá aktivita obsahuje nástrahy, ktoré nemusia ovplyvniť len chuť našich obľúbených hľúz, ale aj domáci rozpočet. Tu je niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa bežným chybám a zemiaky budú chutiť ešte lepšie.
Kedy by sa mali zemiaky soliť? Na rozdiel od bežného zvyku nie je pridávanie soli do studenej vody optimálnym riešením. Správny moment je, keď už voda vrie. Táto akcia nielen skracuje čas potrebný na rozpustenie soli a chráni naše hrnce pred vodným kameňom, ale prispieva aj k úspore energie.
Soľ pridaná do vody pred zovretím predlžuje čas potrebný na dosiahnutie bodu varu, čo sa premieta do vyšších účtov za energiu. Mierna zmena v poradí, v ktorom sa zložky pridávajú, môže poskytnúť značné finančné výhody. Varenie zemiakov prikryté na miernom ohni je navyše ďalším krokom k ekonomickému a ekologickému prístupu k vareniu.
Príliš veľa soli môže pokaziť chuť zemiakov, príliš málo ich spôsobí, že budú nevýrazné. Najlepšie je pridať 2 čajové lyžičky soli na každé 3 litre vody. Toto je jednoduché pravidlo, ktoré vám umožní zachovať dokonalú rovnováhu chutí.
Čo môže byť prekvapením, je, že je lepšie variť zemiaky začínajúc teplou alebo horúcou vodou. Tento spôsob varenia zabraňuje nadmernému uvoľňovaniu škrobu a vymývaniu cenných vitamínov. Efekt? Zemiaky si tak zachovávajú svoje nutričné hodnoty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto prísadu pridajte do jablkového koláča spolu s jablkami. Každý si príde na svoje
Citrón nakrájajte na plátky a nechajte cez noc na radiátore. Ráno sa poďakujete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.