11.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OllgaZhog).
Čo pridať do zemiakov na varenie namiesto soli? Ak chcete pridať chuť, existuje mnoho zdravých a chutných alternatív. Tu je niekoľko návrhov.
Chutné a kontroverzné
Soľnička sa nachádza vo väčšine kuchýň a jedální. Niet sa čomu čudovať – zvykli sme si na to, že len trochu soli dokáže dramaticky zmeniť chuť jedál, najmä tých, ktoré sú nevýrazné a mdlé. Bohužiaľ, nadbytok soli v každodennej strave je škodlivý a minimalizácia soli v jedlách môže byť veľkou výzvou. Nachádza sa v zložkách mnohých výrobkov, ktoré si pridávame do jedla, často bez toho, aby sme si uvedomovali jej presné množstvo.
Nadbytok soli pritom môže viesť k:
- zadržiavaniu vody v tele a poruchy vodného a elektrolytového systému
- plynatosti
- problémom so spánkom
- opuchom tváre, rúk a nôh
- nadváhe a obezite
- hypertenzii
- zvýšenému riziku srdcových ochorení a rakoviny žalúdka
Koľko soli môžete denne zjesť?
- Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) určila, že bezpečná porcia by nemala presiahnuť 5 gramov počas celého dňa. To približne zodpovedá malej čajovej lyžičke.
Varenie zemiakov bez soli
Zdá sa to ako veľmi málo, takže sa bojíte, že vaše jedlá budú nechutné? Odporúčame, čím nahradiť soľ pri varení zemiakov.
Je to skvelá príležitosť rozšíriť si kulinárske obzory, prevziať zodpovednosť za svoje zdravie a zaviesť prospešné stravovacie návyky. Sami zistite, že zemiakom vareným bez soli nič nechýba.
Ktoré bylinky do varených zemiakov?
Chutné zemiakové prílohy nemusíte hľadať v zákutiach exotických kuchýň. Mnohé z nich to určite myslia dobre, aj keď pravdepodobne v trochu inom vydaní a použití.
Čím môžete nahradiť soľ?
- Do variacich sa zemiakov sa nezdráhajte pridať zrnká čierneho korenia. Nebude im chýbať chuť.
- Dobre sa bude hodiť aj známa dvojica nového korenia a bobkového listu, taktiež citrón alebo balzamikový ocot.
- Trochu prekvapivým, ale chutným doplnkom je senovka grécka. Vyznačuje sa intenzívnou, mierne horkou príchuťou. Nemusíte sa jej však báť.
Čím môžete nahradiť soľ v zemiakoch? Uvarte ich vo vývare
Do hrnca, v ktorom varíte zemiaky, pridajte nahrubo nakrájanú mrkvu, koreň petržlenu a zeler. Ako obmenu skúste pridať papriku. Vytvoríte tak aromatický vývar, ktorý dodá vareným zemiakom zaujímavejšiu chuť. Potreba nájsť alternatívu k soli vám otvorí niekoľko mimoriadne chutných kulinárskych možností.
Korenie na tanieri
Je dobré si uvedomiť, že o chuť varených zemiakov sa môžete postarať aj po ich uložení na tanier – tesne pred ochutnávkou.
Niektorým stačí na horúcich zemiakoch rozpustiť trochu masla. Chuť však môže vylepšiť aj kôpor, petržlenová vňať a niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiaky som prestala variť vo vode. Existuje oveľa lepší spôsob a sú výborné
Varenie zemiakov – nakrájané alebo vcelku? Zistite, čo je lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.