13.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mirjam Kavcic).
Špaldový chlieb je jedným z najobľúbenejších druhov chleba. Vyrába sa na báze špaldovej múky, ktorá je cenená pre svoje výživové hodnoty a zdraviu prospešné účinky pri pravidelnej konzumácii. Ako vyrobiť domáci špaldový chlieb a prečo sa to oplatí?
Špaldový chlieb je zdravšou alternatívou tradičného pšeničného chleba. Zdraviu prospešné vlastnosti špaldy boli známe už v staroveku a dodnes sú veľmi cenené.
Recepty na špaldový chlieb – prečo je dôležité ich poznať?
Recepty na špaldový chlieb sú známe a cenené už veľmi dlho. Špalda je jedným z najstarších druhov pšenice. Jej história siaha až do dávnych čias, hoci presný pôvod nie je úplne známy. Je však známe, ako špalda ovplyvňuje ľudské zdravie a prečo sa ju oplatí zaradiť do každodenného jedálnička. Zrná pšenice skrývajú množstvo cenných minerálnych zložiek. Patrí medzi nich fosfor, zinok, mangán, selén, vápnik a železo. Špalda obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín E. Špaldový chlieb obsahuje veľa vlákniny, ktorá je zodpovedná za pocit sýtosti a reguluje tráviace procesy v tele.
Špaldový chlieb – recepty pre zdravie
Prečo zaradiť špaldový chlieb do svojho jedálnička? Recepty na špaldový chlieb sú samy o sebe receptami pre zdravie. Pravidelná konzumácia špaldového chleba má pozitívny vplyv na stav celého organizmu. Keď siahneme po špaldovom chlebe, dodáme telu fytosteroly, ktoré majú vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Sú tiež zodpovedné za reguláciu hladiny cukru v krvi, čo je dôležité najmä pre tých, ktorí trpia poruchami metabolizmu sacharidov v tele. Zložky obsiahnuté v pšenici špaldovej majú pozitívny vplyv na našu pamäť a koncentráciu, ako aj na podporu imunitného systému.
Špaldový chlieb – recept na tradičný kváskový špaldový chlieb
Ako pripraviť domáci špaldový chlieb? Recept na chutný špaldový chlieb sa začína prípravou surovín. Budeme potrebovať:
- 500 g celozrnnej špaldovej múky,
- 15 g sušeného ražného kvásku,
- 20 g čerstvého droždia,
- lyžičku cukru,
- 375 ml teplej vody,
- lyžičku soli,
- lyžicu olivového oleja.
Príprava:
Začneme prípravou kvásku. Do misky nalejeme vodu, pridáme rozdrobené droždie, lyžičku cukru a všetko veľmi dobre premiešame. Odstavíme na niekoľko minút na teplé miesto. Múku nasypeme do veľkej misy, pridáme soľ, ražný kvások, olivový olej a kvások. Cesto vymiesime ručne alebo pomocou kuchynského robota. Cesto by malo byť „kompaktné“ a lepkavé. Misku so špaldovým chlebovým cestom prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme 60 minút kysnúť. Cesto by malo kysnúť na teplom mieste. Môžeme ho vložiť do mierne vyhriatej rúry (teplota približne 30-35 stupňov). Počas kysnutia by malo cesto na špaldový chlieb zdvojnásobiť svoj objem.
Špaldový chlieb s droždím a kváskom – pečenie
Keď cesto na špaldový chlieb s droždím a kváskom vykysne, vložíme ho do formy na pečenie (napr. forma na koláč 11×30 cm). Vnútro formy vymažeme napríklad olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Vrch môžeme posypať slnečnicovými alebo sezamovými semienkami. Špaldové chlebové cesto necháme v plechu kysnúť ďalších 30 minút. Kým cesto kysne, predhrejeme rúru na 200 stupňov (hore aj dole). Špaldový chlieb pečieme približne 40-45 minút. Hotový upečený výrobok položíme na mriežku do rúry, aby vychladol.
Recept na chrumkavý špaldový chlieb s obilninami – zvýraznenie chuti a zdraviu prospešných vlastností
Recept na chrumkavý špaldový chlieb s obilninami spája zdraviu prospešné vlastnosti špaldy a chrumkavých obilnín, ktoré zároveň dodávajú nášmu telu zložky potrebné na jeho správne fungovanie. Aké obilniny možno použiť na prípravu domáceho špaldového chleba? Medzi obilniny, ktoré sa hodia k chuti špaldového chleba, patria.:
- slnečnica – bohatý zdroj horčíka, selénu a vitamínu E,
- sezam – zdroj vápnika, medi, fosforu, železa, vitamínov skupiny B a vlákniny,
- tekvica – bohatá na zinok, železo a horčík,
- ľan – zdroj omega-3 mastných kyselín a vlákniny,
- vlašské orechy – zdroj aminokyselín, draslíka, fosforu, horčíka a zinku, mangánu a jódu,
- chia – zdroj omega-3 mastných kyselín, vlákniny, ako aj vápnika, horčíka, draslíka, fosforu a zinku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší chlieb na Vianoce. Podporuje srdce a správnu činnosť čriev
Nadúvanie alebo skrytý brušný tuk? Zistite, ako to rozpoznať a pomôcť svojmu žalúdku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.