15.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/cha_cha).
Myslíte si, že jete zdravé ovocie? Vedci varujú pred vysokým obsahom pesticídov v najobľúbenejších druhoch. Našťastie existuje jednoduchý domáci trik s prísadou, ktorú má každý v kuchyni. Zbavte sa nebezpečných chemikálií raz a navždy!
Nebezpečné jedy v našom ovocí
Pesticídy sa stali neoddeliteľnou súčasťou moderného poľnohospodárstva. Pôvodne mali pomáhať farmárom chrániť úrodu, no postupne sa z nich stal závažný problém. Najviac ohrozené sú práve druhy ovocia s tenkou alebo nerovnou šupkou. Pesticídy sa v nich nielen zachytávajú, ale aj prenikajú hlbšie do dužiny. Medzi najrizikovejšie patria jablká, jahody, maliny a všetky druhy bobuľového ovocia. Práve v nich sa nachádza najviac škodlivých látok, ktoré môžu vážne ohroziť naše zdravie.
Revolučné riešenie z vašej kuchyne
Namiesto drahých čistiacich prostriedkov existuje jednoduchý a účinný spôsob, ako sa zbaviť pesticídov. Potrebujete len dve základné ingrediencie – vodu a sódu bikarbónu. Tento nenápadný biely prášok má zázračné vlastnosti. Jeho zásaditá povaha dokáže neutralizovať pesticídy a zároveň šetrne očistiť povrch ovocia. Na prípravu čistiaceho roztoku potrebujete:
- 1 liter čistej vody
- 1-2 lyžičky sódy bikarbóny
- Roztok dôkladne premiešajte a nechajte ovocie namočené 10 minút.
- Následne ho opláchnite studenou vodou a osušte.
Alarmujúce čísla, ktoré vás prekvapia
Svetová zdravotnícka organizácia bijú na poplach. Každoročne evidujeme 385 miliónov prípadov otravy pesticídmi, z ktorých približne 11-tisíc končí tragicky. Najviac postihnutí sú pracovníci v poľnohospodárstve a obyvatelia rozvojových krajín. Ale ani Európa nie je výnimkou. Na Slovensku až 80% obyvateľov vyjadrilo obavy z vplyvu pesticídov na ich zdravie.
Neviditeľné nebezpečenstvo
Pesticídy predstavujú zákerné nebezpečenstvo práve preto, že ich nevidíme. Dokážu cestovať vzduchom na vzdialenosti presahujúce 1000 kilometrov, prenikajú do pôdy a kontaminujú podzemné vody. Ich vplyv na životné prostredie je devastujúci – prispievajú k úbytku biodiverzity a narúšajú prirodzené ekosystémy. Najhoršie je, že ich účinky na ľudský organizmus sa môžu prejaviť až po rokoch.
Ako sa chrániť?
- Používajte sódový roztok na každé ovocie s tenkou šupkou
- Kupujte sezónne ovocie od lokálnych pestovateľov
- Dávajte prednosť bio produktom
- Ovocie vždy dôkladne umývajte, aj keď je označené ako umyté
- Odstráňte šupku z najviac zasiahnutých druhov ovocia
Odborný tip: „Sódový roztok je najefektívnejší, keď ho použijete bezprostredne po nákupe ovocia. Čím dlhšie čakáte, tým hlbšie pesticídy prenikajú do dužiny,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V októbri takto rozmaznávajte svoje jahody a na jar budú mať plody
Stará mama vykopala maliny a jahody a zasadila toto. Teraz chce každý sused krík
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.