14.1.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/schankz)
Vajcia na mäkko alebo na tvrdo? Je to nielen otázka zvyku a osobných preferencií, ale aj zdravia. Málokto vie, že jeden spôsob prípravy má viac zdravotných výhod ako druhý.
Pre mnohých ľudí sú základom kuchyne. Môžu sa jesť na raňajky, obed aj večeru a sú súčasťou mnohých jedál a koláčov. Ktoré vajcia sú však zdravšie: varené natvrdo alebo na mäkko? Ukazuje sa, že nie každý vie, že spôsob ich prípravy má obrovský vplyv na naše zdravie.
Vajcia na tvrdo alebo na mäkko? Tu sa dozviete, ktoré sú zdravšie
Vajcia nie sú len zdrojom bielkovín. Sú bohaté aj na vitamíny A, D, E a B12. Obsahujú tiež draslík, vápnik, železo, sodík, horčík, kyselinu pantoténovú a luteín. Veľa sa však hovorí o tom, že vajcia zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Musíte sa ich úplne vzdať? Svetová zdravotnícka organizácia považuje jedno až dve vajcia denne za bezpečné množstvo.
Čím dlhšie sa varia, tým sú nestráviteľnejšie, čo vedie k žalúdočno-črevným problémom. V časopise Journal of Agricultural Food Chemistry bola uverejnená štúdia, ktorá dokazuje, že pri varení vajec natvrdo sa strácajú niektoré ich antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia telo pred vznikom rakoviny a spomaľujú proces starnutia. Pri ich príprave na mäkko sa zachová väčšina živín, takže sú určite lepšou voľbou.
Varené alebo smažené vajce? Lepšie je dať ich do vody ako na panvicu
Varenie vajec je nepochybne zdravšie ako smaženie, pretože množstvo nasýtených tukov v jedle je nižšie. Podľa časopisu Journal of Nutrition je to najlepší spôsob konzumácie, pretože biotín, ktorý obsahuje, je vďaka tomu pre ľudský organizmus vstrebateľný na 91 %. Pre porovnanie, biotín zo surového vajca sa vstrebáva na 51 %.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najhoršie vajcia. Radšej sa ich vzdajte pre svoje vlastné dobro
Spoľahlivý spôsob, ako ľahko olúpať varené vajcia. Vždy funguje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.