15.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Klaise).
Nemusíte chodiť hodiny po lese s košíkom alebo kupovať šampiňóny v obchode, aby ste si mohli každý deň pochutnať na čerstvých hubách. Bez ohľadu na ročné obdobie si ich môžete vypestovať aj u vás doma. Nie je to zložité. Ak budete dodržiavať niekoľko pravidiel, vaše hubárske dobrodružstvo bude určite úspešné a budete žať bohatú úrodu.
Chceli by ste mať čerstvé bio huby na dosah ruky, ale bývate v paneláku a bohužiaľ nemáte v blízkosti žiadny les, kde by ste si ich mohli nazbierať? Nemajte obavy. Môžete si ich vypestovať sami, aj keď nemáte pozemok.
Stačí, ak sa rozhodnete pestovať šampiňóny, ktoré nie sú náročné. Jeden priateľ záhradkár nám nedávno vysvetlil, ako ich pestovať krok za krokom. Prezradil nám aj to, kedy huby zbierať.
Prečo pestovať šampiňóny doma? Líšia sa od iných húb
Pečiarky (šampiňóny) sú pokladnicou vitamínov. Sú bohaté na bielkoviny a majú bohaté zloženie (obsahujú vitamíny: A, D, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, draslík, železo, vápnik, sodík, zinok, meď, jód, fluór, mangán, horčík, fosfor).
Líšia sa však od väčšiny lesných húb, ako sú napríklad hríby, rýdziky alebo masliaky, ktoré na svoj rast potrebujú spoločnosť vhodnej rastliny, pretože vstupujú do symbiózy.
Počítajú sa totiž medzi saprotrofné huby, ktoré ju vôbec nepotrebujú (keďže energiu čerpajú z odumretej organickej hmoty). Vďaka tomu ich možno rýchlo pestovať v záhrade (na tienistom mieste), ako aj v skleníku, garáži, pivnici alebo dokonca v kvetináči na parapete.
Ako pestovať šampiňóny doma? Toto sú podmienky, ktoré im musíte zabezpečiť
V každom byte sa nájde priestor na pestovanie húb a môžete sa do neho pustiť bez ohľadu na ročné obdobie. Jediné, čo potrebujete, je teplota od 14 do 25 stupňov Celzia v miestnosti, kde sa budú pečiarky pestovať.
Ako pestovať pečiarky doma? Existuje niekoľko možností. Môžete na to použiť plastové vrecká alebo nádoby (drevené alebo plastové debničky). Najjednoduchšou možnosťou je kúpiť si hotový substrát na pestovanie húb na internete alebo v záhradníctve.
Priateľ záhradkár odporúča domáce súpravy na pestovanie pečiarok, ktoré už zvyčajne obsahujú substrát naočkovaný hubami a vrecko so zeminou. Takmer vždy sa dodávajú aj s návodom, čo je veľká pomoc pre ľudí, ktorí s pestovaním húb začínajú.
Pestovanie pečiarok krok za krokom. Čo musíte urobiť, aby ste získali tie najlepšie huby?
Keď ste si zakúpili súpravu na domáce pestovanie pečiarok, otvorte balenie a substrát s mycéliom zasypte dodanou zeminou. Substrát zalejte malým množstvom vody tak, aby ho iba zvlhčila, a nasaďte veko (ak je veko súčasťou balenia), aby ste hubám poskytli miniatúrne skleníkové podmienky.
Ak veko nie je súčasťou balenia, tiež by sa nemalo nič stať. Len bude pravdepodobne potrebné pečiarky každý deň zvlhčovať vodou. Po 10 dňoch by ste si mali všimnúť biely povlak na substráte (mycélium).
Môžete znížiť teplotu v miestnosti na približne 17 až 18 stupňov Celzia, aby sa huby mohli vyvíjať v chladnejšom prostredí. Vlhkosť substrátu kontrolujte každý druhý deň zdvihnutím veka.
Prvé pečiarky sa objavia po 3 – 4 týždňoch. Keď sa ich obaly pod klobúčikmi mierne odlúpnu, môžete ich vybrať z nádoby. Pri zbere dávajte pozor, aby ste nepoškodili iné, menšie huby.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robíte, keď huby pustia vodu?
Čo sa dá urobiť, aby pečiarky pri smažení nesčerneli? Stačí jedna zmena
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.