15.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Židovské jedlá nie sú na Slovensku také populárne ako napríklad talianska, ázijská alebo americká kuchyňa, ale nebolo to tak vždy. Faktom je, že tieto jedlá nie sú najjednoduchšie, ale dnešný recept stojí za to, aby ste si na jeho prípravu našli čas. Šoulet alebo židovský guláš je vynikajúci, hoci jeho príprava trvá naozaj dlho. Túto chuť treba bezpodmienečne obnoviť. Základom je mäso, fazuľa a vajcia. Na ich prípravu existuje špeciálny spôsob.
Šoulet je druh duseného hovädzieho alebo baranieho mäsa, ktoré sa varí špeciálne na šabat, svätý deň v týždni v judaizme. Príprava šouletu je jednoduchá, pretože jedlo sa v podstate pripravuje samo – zbožní Židia nesmú pred šabatom pracovať, vrátane varenia, z čoho pochádza recept na tento pomaly varený guláš. Potrebujete kvalitné mäso, samozrejme, kóšer, fazuľu, krúpy, veľa vajec a veľký liatinový alebo hlinený hrniec. Šoulet sa vrství, pričom poslednú vrstvu tvoria surové vajcia, ktoré sa po mnohých hodinách varenia dokonale rozpadnú. Tento pokrm je veľmi sýty a plný chuti; určite stojí za to ho vyskúšať a preniknúť trochu hlbšie do tajov tejto nezvyčajnej kuchyne, ktorú Slováci málo poznajú.
Šoulet – židovský guláš s nezvyčajnou chuťou
Ingrediencie:
- 1,5 kg hovädzieho alebo baranieho mäsa (vyberte mierne prerastené kúsky),
- 250 g bielej fazule,
- 250 g perlových krúp,
- cca. 1 kg zemiakov,
- 3 biele cibule,
- 2 veľké mrkvy,
- 7 strúčikov cesnaku,
- 1,5 l hovädzieho vývaru,
- 7-8 vajec,
- koreniny: soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list,
- voliteľne: 2 – 3 polievkové lyžice husacej masti.
Šoulet – spôsob prípravy
- Príprava tejto židovskej špeciality začína deň vopred namočením fazule. Fazuľu nasypte do misky, zalejte vodou a nechajte ju cez noc napučať. Deň vopred si pripravte aj hovädzí vývar. Na druhý deň fazuľu scedíme a prepláchneme v sitku.
- Hovädzie mäso nakrájajte na kocky, rovnako ako zemiaky. Mrkvu a cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky a časť cesnaku na tenké plátky.
- Nakrájanú cibuľu a cesnak orestujte na 2 lyžiciach olivového oleja (môžete to urobiť priamo v hrnci, v ktorom pripravujete šoulet). Teraz usporiadajte ingrediencie vo vrstvách. Na zosklovatenú cibuľu položte zemiaky, potom mrkvu, hovädzie mäso, strúčiky cesnaku, fazuľu a navrch krúpy.
- Každú vrstvu ochuťte soľou a korením a pridajte bobkové listy a guľôčky nového korenia. Na vrch pokrmu položte surové vajcia v škrupine. Celý pokrm zalejte vývarom a varte, až kým nezovrie.
- Keď sa šoulet uvarí, odstráňte pokrm z ohňa a vložte ho na 12 hodín do rúry vyhriatej na 80 stupňov. Po tomto čase sa vajcia uvaria natvrdo a hovädzie mäso bude mäkké a chrumkavé. Šoulet podávajte horúci, najlepšie na ohriatom tanieri.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Fazuľová polievka bez tohto prídavku nemá nárok na dobrú chuť. Tento starý recept si zaslúži medailu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.