16.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dekazigzag).
Žiadne jedlo si nezaslúži titul kráľovnej raňajok viac ako ovsená kaša. Pokiaľ sa do hry nedostane ovsená kaša s kefírom! Jej príprava je nenáročná a výhody takéhoto jedla sa len znásobujú. Ovsená kaša s kefírom je tou najlepšou voľbou na začiatok dňa, najmä pre zaneprázdnených (a lenivých). Ako to pôsobí na organizmus?
Jednoduché a na živiny bohaté ovsené vločky majú mnoho tvárí. Už roky sú preto obľúbené u odborníkov na výživu aj lekárov. Ťažko nájsť iné jedlo, ktoré by bolo chutné, lacné, zasýti a vyživí organizmus. Na rozdiel od zdania nám nemusí pripomínať nočné mory z detstva a tváriť sa ako mliečna polievka. Či už pečená, s prísadami alebo ako nočná verzia v pohári. Dokáže očariť takmer každého. Ako sa ukazuje, ovsená kaša s prídavkom kefíru dokáže ešte viac. Táto malá zmena jedlo nesmierne posilní. A tiež pomôže zbaviť sa nepríjemných problémov s bruškom.
Zázračná ovsená kaša!
Každý už stokrát počul a čítal o tom, aké sú ovsené vločky zdravé. Viete však, čo sa za týmto sloganom skutočne skrýva? Výskumy nenechávajú nikoho na pochybách:
- Ovos je výnimočná obilnina a oplatí sa využiť jej výhody.
- Zdravé ovsené vločky sú v skutočnosti celým radom vedecky preukázaných prínosov pre organizmus a špecifickým pôsobením ich jednotlivých zložiek.
Prečo by ste ich mali jesť čo najčastejšie?
- Ovsená kaša, presnejšie ovsené vločky, obsahujú cenný a hodnotný typ rozpustnej vlákniny. To je beta-glukán a tiež potom nerozpustnú vlákninu. Vďaka tomu reguluje tráviaci systém a zabraňuje zápche.
- Vďaka vysokému obsahu vlákniny je jedlo s ovsenými vločkami veľmi sýte. Zabraňuje tak prejedaniu sa medzi jedlami a pomáha pri chudnutí. Alebo udržiavaní optimálnej hmotnosti a dodržiavaní zdravej výživy.
- Vláknina tiež spomaľuje uvoľňovanie cukrov do krvného obehu. To pomáha skrotiť hladinu cukru v krvi, môže zabrániť cukrovke a potlačiť záchvaty hladu.
- Ďalšou výhodou jedál bohatých na vlákninu je prevencia nadmerne vysokej hladiny cholesterolu a podpora zdravej črevnej mikroflóry. Od nej závisí nespočetné množstvo procesov v tele. Od stavu imunity až po boj proti zápalom, obezite alebo niektorým závažným chronickým ochoreniam.
- Ovsené vločky sú tiež výživovou bombou; okrem iného dodávajú telu vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému.
- Obsahuje aj cenné minerálne látky, ako sú horčík, železo, zinok a draslík.
Samotné ovsené vločky poskytujú veľa dôvodov, prečo ich zaradiť do svojho jedálneho lístka. Nezabúdajme však na kefír. Tento šikovný produkt ešte viac zvýrazňuje výhody tohto jednoduchého pokrmu.
Ovsená kaša s kefírom – vyššia úroveň zdravých jedál
Stačí malá zmena a ovsenej kaši môžete dodať ešte viac energie! Namiesto varenia s mliekom vyskúšajte ovsenú kašu s kefírom. Ide o ďalší jednoduchý, trochu zabudnutý produkt, ktorý by sa mal dostať do panteónu tzv. superpotravín.
Recept je triviálny:
- Namiesto varenia ovsených vločiek ich zmiešajte s kefírom (v nádobe alebo uzatvárateľnom pohári) a obľúbenými ingredienciami.
- Nechajte cez noc v chladničke. Do rána vločky absorbujú tekutinu a stanú sa pekne mäkkými. A vy nestratíte ani výživové vlastnosti, ani čas na ranné varenie.
Čo tým získate? Samozrejme, konkrétne cenné vlastnosti, ktoré vyplývajú z konzumácie tohto výrobku:
- Veľa cenných a hodnotných bielkovín, ktoré neslúžia len ako stavebný prvok, ale podobne ako vláknina sú zodpovedné za pocit sýtosti. Sú tiež neoddeliteľnou súčasťou udržiavania optimálnej hmotnosti (alebo zhadzovania zbytočnej pneumatiky).
- Kefír je tiež veľmi dobrým zdrojom vápnika a prírodných probiotík. Tie budú mať ešte lepší vplyv na stav vašich čriev. Už viete, že od nich závisí nespočetné množstvo procesov vo vašom tele. Od ochrany pred infekciami až po vážne ochorenia alebo udržiavanie dobrej nálady a duševného zdravia. Črevá sú ako náš druhý mozog!
- Zdravé črevá znamenajú plochejšie brucho a menej nadúvania. A toto raňajkové duo veľmi prospieva krásnej postave.
- Stojí za to dozvedieť sa o ďalšej výhode ovsených vločiek s kefírom, o ktorej nie každý vie. V ovsených vločkách sa nachádza kyselina fytová, ktorá bráni vstrebávaniu horčíka, železa a zinku.
- Probiotické baktérie prítomné v kefíre tento potenciálny problém riešia. Rozkladajú totiž kyselinu fytovú a zvyšujú biologickú dostupnosť živín obsiahnutých v ovsených vločkách.
Stačí, ak do ovsenej kaše pridáte svoje obľúbené ovocie, orechy, oriešky alebo trochu medu a môžete si každý deň vychutnať iné, zdravé a hotové raňajky! Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sendviče na raňajky už nerobím. Vajíčka v tejto verzii dokonca vyhrávajú nad praženicou
Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.