18.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Sanit Fuangnakhon).
Vyzerá ako malý morský ježko a stojí ako fľaša kvalitného vína. Rambutan, exotické ovocie z ďalekej Ázie, sa stal hitom medzi slovenskými gurmánmi. Prečo za tento chlpatý zázrak platíme desiatky eur a čo všetko dokáže v našom tele? Odborníci tvrdia, že ide o najsilnejší prírodný elixír mladosti!
Exotická novinka v slovenských obchodoch šokuje cenou
Rambutan prichádza na slovenský trh ako luxusný artikel. „Ceny sa pohybujú od 35 do 60 eur za kilogram, čo z neho robí jedno z najdrahších ovocí na našom trhu,“ vysvetľuje, odborníčka na exotické ovocie. Jeden kus tohto chlpatého zázraku stojí 3,50 až 5 eur. „Vysoká cena súvisí najmä s náročnou prepravou. Rambutan musí cestovať tisíce kilometrov v špecifických podmienkach, aby sa zachovala jeho čerstvosť,“ dodáva. Napriek vysokej cene sa toto ovocie stáva čoraz populárnejším. Nájdete ho v špecializovaných predajniach s exotickým ovocím a vo väčších supermarketoch, najmä v Bratislave, Košiciach a Žiline.
Pod „ježkovitou“ šupkou sa skrýva skutočný poklad
To, čo robí rambutan výnimočným, nie je len jeho nezvyčajný vzhľad. „Pod červenou šupkou s charakteristickými výrastkami sa ukrýva biela dužina, ktorá je doslova nabitá zdraviu prospešnými látkami,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Jana Nováková. V 100 gramoch nájdete len 68 kalórií, ale zato neuveriteľné množstvo vitamínov a minerálov. „Obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč, významné množstvo vitamínu B3, ktorý podporuje metabolizmus, a minerály ako železo, draslík a fosfor,“ dodáva odborníčka. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia rambutanu môže pomôcť pri chudnutí, podpore imunity a dokonca aj pri spomalení procesu starnutia.
Prečo je toto ovocie také vzácne?
Pestovanie rambutanu nie je jednoduché. „Stromy potrebujú špecifické tropické podmienky a prvé plody prinášajú až po 5-7 rokoch,“ vysvetľuje agronomička Petra Horváthová. Ovocie dozrieva len v určitom období a po zbere vydrží čerstvé maximálne 3-6 dní. „To je hlavný dôvod vysokej ceny. Preprava musí byť rýchla a v kontrolovaných podmienkach,“ dodáva. Najkvalitnejší rambutan pochádza z Malajzie a Indonézie, kde má pestovanie tohto ovocia dlhú tradíciu.
Ako správne vybrať a konzumovať rambutan?
Pri výbere rambutanu je dôležité všímať si niekoľko znakov. „Zdravé ovocie má sýtočervenú farbu a pružné výrastky,“ radí odborníčka. „Vyhýbajte sa plodom s čiernymi škvrnami alebo suchými výrastkami.“ Konzumácia je jednoduchá – stačí ovocie rozrezať alebo rozlúpnuť po obvode a vybrať bielu dužinu. „Pozor na kôstku v strede, tá nie je jedlá,“ upozorňuje odborníčka. Chuť rambutanu pripomína kombináciu hrozna, liči a hrušky – je sladká s jemnou kyslou notou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nenechajte sa odradiť „dračím pancierom“. Vnútro skrýva skutočný poklad
Volá sa pitahaya alebo dračie ovocie. Jedzte ju surovú lyžičkou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.