18.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NEW Africa).
Pre mnohých ľudí sú zemiaky neodmysliteľnou súčasťou obeda či večere – jednoduché, sýte a nadčasové. Bohužiaľ, niekedy je ich chuť veľmi nevýrazná a samotný proces varenia sa zdá byť nekonečne dlhý. Preto sa oplatí hodiť do hrnca s touto zeleninou jednu nenápadnú ingredienciu, aby boli zamatové, krémové a hlavne rýchlo uvarené.
Určite vám už viackrát napadla otázka: Čo môžete urobiť, aby ste zemiaky uvarili rýchlejšie? Na pomoc prichádza výrobok, ktorý sa používa najmä na natieranie chleba. Reč je, samozrejme, o masle, ktoré urýchli proces varenia a obohatí chuť tejto zeleniny.
Maslo na rýchlejšie varenie zemiakov – prečo to funguje?
Do hrnca s vriacimi zemiakmi je dobré pridať trochu masla.
- Tuk, ktorý sa rozpustí, vytvorí na povrchu vody tenkú vrstvu. Bude mať podobný účinok ako pokrievka – zabráni nadmernému odparovaniu vody a udrží vyššiu teplotu vo vnútri hrnca.
- V dôsledku toho sa zelenina uvarí rýchlejšie bez toho, aby stratila svoju pevnosť a krehkosť.
A to nie je všetko…
- Pridaním masla do hrnca sa obohatí aj chuť zemiakov. Budú krémovejšie a získajú maslovú arómu. Takáto zelenina bude ideálna do pyré alebo šalátov.
- Môžete tiež experimentovať pridaním ochuteného masla s bylinkami alebo cesnakom do vody – efekt prekvapí každého v dome.
S množstvom tuku to však nepreháňajte, aby zemiaky zostali ľahké a zdravé. Na 1 kg zeleniny ho pridajte jednu lyžicu.
Ako správne variť zemiaky? Najdôležitejšie pravidlá
- Na varenie je najlepšie vyberať zemiaky so svetlou šupkou. Predtým zeleninu dôkladne ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky, aby sa rovnomerne uvarila.
- Zemiaky by sa nemali vkladať do studenej vody, ale len do vriacej. Vďaka tomuto spôsobu si zachovajú všetky živiny. Pripomeňme, že sú bohaté na vitamíny: A, C, E, K, PP a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú fosfor, železo, vápnik, draslík, horčík a mangán.
- Nezabudnite tiež na solenie vody. Toto ochutenie zvýrazní chuť zeleniny a zároveň jej umožní zachovať si pevnosť. Dokonale uvarená bude vtedy, keď jej štruktúra zostane jemná, ale pri krájaní sa nerozpadne.
- Zemiaky varte na miernom ohni a počas tohto procesu zbierajte penu z vody. To všetko sa robí preto, aby pri podávaní vyzerali esteticky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prestaňte variť zemiaky vo vode. Existuje oveľa lepší spôsob
Varenie zemiakov – nakrájané alebo vcelku? Zistite, čo je lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.