19.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arthur Linnik).
Zemiaky pečené v rúre sú dokonalou alternatívou k vareným zemiakom a o niečo zdravšou alternatívou k hranolkám. Aby boli chrumkavé a plné chuti, pripravte ich na provensálsky spôsob. Stačí olej a trochu korenia. Verte nám, tieto zemiaky vás neomrzia.
Slováci milujú zemiaky. Ceníme si ich chuť a všestrannosť. Dajú sa variť, piecť, smažiť, robiť z nich čipsy, placky, halušky a dokonca aj chlieb. Sú dokonalou prílohou k mäsovým jedlám a rovnako dokonalým občerstvením. Osobitné miesto v našich srdciach majú zemiaky pečené v rúre, najlepšie obalené v zmesi oleja a špecifických byliniek, teda zemiaky na provensálsky spôsob. Ako ich pripraviť? Nižšie nájdete celý recept. Je veľmi jednoduchý a rýchly.
Pečené zemiaky z rúry. Provensálska verzia
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov,
- 2 PL repkového oleja,
- 2 alebo 3 strúčiky cesnaku,
- lyžica provensálskych bylín,
- 2 vetvičky rozmarínu,
- pol čajovej lyžičky mletej sladkej papriky,
- štipka soli.
Spôsob prípravy:
- Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na štvrťky alebo iný tvar.
- Je dôležité, aby kúsky neboli príliš veľké.
- Do misky nalejeme olej, pridáme pretlačený cesnak, bylinky, lístky rozmarínu, papriku a soľ.
- Dôkladne premiešajte.
- Nakrájané zemiaky poukladajte na veľký rovný plech vystlaný papierom na pečenie.
- Dôkladne ich potrite bylinkovou zmesou, najlepšie pomocou štetca.
- Dbajte na to, aby bol každý kúsok pokrytý zo všetkých strán.
- Prípadne môžete plátky zemiakov vložiť do plechu a zaliať ich zmesou oleja a korenia a potom premiešať rukami. Ktorý spôsob si vyberiete, je na vás.
- Zemiaky obalené v korení a bylinkách pečte 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia dolný a horný ohrev
- Tento čas je však orientačný a mali by ste skontrolovať, napr. po približne 20-25 minútach, či sú už mierne mäkké.
- Keď sú, prepnite na funkciu ventilátora a pokračujte v pečení zemiakov pri 180 stupňoch, ale len 10 minút. Zemiaky potom budú chrumkavejšie.
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zostali vám zemiaky z večere? Pripravte si z nich rýchly a nízkokalorický šalát
Pridajte trochu do cesta. Takto zemiakové placky absorbujú menej tuku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.