20.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maliflower73).
Ako dlho môžete uchovávať mäso v mrazničke? Ukazuje sa, že to určujú jasné pravidlá. Okrem toho sa prípustný čas mrazenia mäsa líši podľa jednotlivých druhov.
Mrazenie potravín, t. j. ich skladovanie pri teplote od -10 °C do -30 °C, umožňuje zastaviť biologické a mikrobiologické procesy, ktoré urýchľujú kazenie potravín.
Doba skladovania mäsa v mrazničke sa líši podľa druhu:
- Hovädzie a teľacie mäso sa môže zmrazovať až osem mesiacov.
- Bravčové mäso si v mrazničke zachováva svoju kvalitu až šesť mesiacov.
- Zmrazené mleté mäso si zachováva svoje nutričné a chuťové hodnoty až dva mesiace.
- Sladkovodné ryby sa odporúča uchovávať v mrazničke tri až štyri mesiace.
- Hydinové mäso – vzhľadom na obsah ľahko oxidovateľných nenasýtených tukov – by malo zostať zmrazené maximálne tri mesiace.
Rovnako dôležité ako doba skladovania je aj správne balenie potravín:
- Vzduchotesné nádoby a plastové vrecká vhodné na mrazenie zabezpečujú zachovanie kvality výrobku.
Základným pravidlom, ktoré je potrebné dodržiavať, aby ste zo zmrazeného mäsa získali plnú chuť a hodnotu, je udržiavanie stálej, nízkej teploty – minimálne -18 stupňov Celzia.
POZOR! Teplotné výkyvy môžu viesť k rozmrazovaniu a opätovnému zmrazovaniu, čo nielen znižuje kvalitu potravín, ale môže byť aj nebezpečné pre zdravie.
Mrazenie je skvelý spôsob, ako predĺžiť životnosť našich obľúbených potravín, ale vyžaduje si znalosti a disciplínu, aby sme sa uistili, že to, čo vyberieme z mrazničky, je nielen chutné, ale aj bezpečné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso
Kam vyhadzujete obal na mäso? Nie je to jednoduché
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.