22.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LightField Studios).
Pór je „príbuzný“ cibule a cesnaku. Často sa podceňuje a zvyčajne sa pridáva len ako doplnková zložka do polievok alebo šalátov. To je chyba. Stojí za to pozrieť sa bližšie na to, čo táto nízkokalorická zelenina ponúka.
- Vďaka zlúčeninám síry pór znižuje počet baktérií a vírusov v tele, preto ho možno považovať za prírodné antibiotikum.
- Zelenina má tiež nízky glykemický index a je bohatá na vlákninu, ktorá je prospešná pre tráviaci trakt a zlepšuje črevnú mikroflóru.
Čo ďalšie nájdeme v póre?
- Predovšetkým vitamín C betakarotén, kyselinu listovú a minerálne látky, ako sú fosfor, draslík a vápnik.
Treba tiež pripomenúť, že pór obsahuje polyfenoly, ktoré sú všeobecne považované za silné antioxidanty.
- Medzi ich výhody pre imunitný systém patria protirakovinové, antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky.
- Okrem toho polyfenolové zlúčeniny utesňujú cievy a chránia srdcový sval.
Zaujímavé je, že pór prospieva aj našej pleti.
- Vitamín C podporuje syntézu kolagénu.
Ako jesť pór? Táto zelenina je vhodná na prípravu mnohých jedál. Výborne chutí vyprážaný aj dusený. Dodá chuť nielen polievkam a šalátom, ale je skvelý aj v šťave.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedna z najviac podceňovaných druhov zeleniny. Jedzte denne pre zdravie čriev a pokožky
Pripravte si z tohto korenia čaj. Posilní imunitu a zlepší trávenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.