24.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/charnsitr)
Môže sa kysnuté cesto zamraziť? To je otázka, ktorá stále vyvoláva mnoho pochybností a otázok. Existuje jednoduchý trik, vďaka ktorému bude chutiť skvele aj po vybratí z mrazničky. Zároveň však musíte byť opatrní, aby ste neurobili chybu.
Kysnuté cesto je jedným z najdôležitejších základov mnohých druhov pečiva v kuchyni. Niekedy sa však stáva, že uhnetené množstvo je príliš veľké na to, aby sa dalo použiť celé naraz. V tomto prípade môže byť skvelým riešením zmrazenie, ktoré predĺži dátum spotreby a zachová chuť.
Môže sa kysnuté cesto zamraziť? Predĺži to jeho čerstvosť
Droždie, podobne ako mnohé iné potraviny, sa dá úspešne zamraziť. Hoci sa dobre uchovávajú pri nižších teplotách, je dôležité postupovať správne, aby nestratili svoje vlastnosti. Surové cesto je najlepšie hneď po miesení a počiatočnom kysnutí, zatiaľ čo pečené cesto by malo byť úplne vychladnuté.
V oboch prípadoch by sa kysnuté cesto malo uložiť do vzduchotesnej nádoby, napríklad do plastovej, potravinovej fólie alebo vrecka. Izolačný aspekt je obzvlášť dôležitý, aby sa zabránilo prenikaniu pachov z iných mrazených potravín.
Ako rozmrazujete kysnuté cesto? Čo si treba zapamätať
Kysnuté cesto by nemalo byť v mrazničke dlhšie ako 3 mesiace. Preto sa oplatí uviesť dátum na obale. Pred týmto dátumom ho vyberte z mrazničky. Môžete ho rozmraziť v chladničke (približne 6-8 hodín) alebo pri izbovej teplote (bude to trvať o niečo kratšie – 2-3 hodiny). Možností využitia kysnutého cesta je veľa, od prípravy sladkého pečiva až po chrumkavú pizzu. Treba si tiež uvedomiť, že po rozmrazení ho už nemôžete znova zamraziť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kysnuté cesto podľa tohto receptu vždy vyjde. Chutí ako od babičky
Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.