24.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HannaTor)
Mnoho ľudí nevenuje pozornosť tomu, ako správne používať papier na pečenie. Málokto vie, že nedodržanie pokynov výrobcu môže mať fatálne následky – z tohto výrobku sa potom uvoľňujú nebezpečné látky. Začnite sa pozerať na to, čo je uvedené na obale.
Papier na pečenie nájdete takmer v každej kuchyni. Zvyčajne ním vyložíme formu na koláč alebo plech na mäso, hoci sa dá použiť aj na mnoho iných spôsobov. Kedy sa tento výrobok stáva nebezpečným pre naše zdravie? Ako správne používať papier na pečenie? Odpovede na tieto otázky nájdete v tomto článku.
Nesprávne používanie papiera na pečenie a jeho vplyv na zdravie
Papier na pečenie používame na vyloženie tortovej formy a plechu na mäso, ktoré potom vložíme do rúry, bez toho, aby sme sa nad tým zamysleli. Ukazuje sa, že sa z neho môžu uvoľňovať toxické látky. Prečo? Tento výrobok je chránený tenkou vrstvou silikónu alebo iných nepriľnavých látok. Práve vďaka tomu je odolný voči vysokým teplotám a tuku uvoľnenému z jedla.
Najväčší problém nastáva, keď je vystavený príliš vysokej teplote. Tým sa porušia ochranné vrstvy a uvoľnia sa chemické látky. Tie môžu preniknúť do potravín. Podľa štúdií niektoré z týchto látok škodia endokrinnému systému a pečeni. Môžu dokonca spôsobiť zápal v tele. Stáva sa to vtedy, keď opakovane robíme chybu a pečieme pri príliš vysokej teplote. To všetko vďaka kumulatívnemu účinku týchto zlúčenín.
Ako správne používať papier na pečenie?
Podľa odporúčaní výrobcu papier na pečenie vydrží teplotu až 220 stupňov Celzia. Odporúča sa tiež položiť ho na plech na pečenie alebo mriežku rúry, aby neprišiel do kontaktu s prvkami spotrebiča. V opačnom prípade, najmä ak sa dostane do kontaktu s vykurovacím telesom, môže horieť a uvoľňovať toxické látky, alebo dokonca spôsobiť požiar.
Pred použitím venujte pozornosť aj stavu papiera na pečenie. Nepoužívajte papier na pečenie, ktorý je poškodený, má zmenenú farbu alebo nepríjemný zápach. Takýto výrobok je nepoužiteľný a nebezpečný.
Alternatívou k papieru na pečenie je žiaruvzdorná miska, ktorú vymastíme tukom, aby sa na ňu jedlo neprilepilo. Síce máme viac práce pri upratovaní, ale máme istotu, že toxické látky nepreniknú do nášho jedla.
Papier nielen na pečenie. Lepšie spôsoby jeho použitia
Papier na pečenie môžete použiť na prípravu zdravých pokrmov pripravovaných v pare. Musíte do neho pevne zabaliť ryby, mäso alebo zeleninu – tak si zachovajú svoju výživovú hodnotu a sú bez tuku.
Tento výrobok je ideálny na rozvaľkanie cesta.
Jednoducho ho zastrčte pod cesto, aby sa nelepilo na pracovnú plochu. Do papiera na pečenie môžete zabaliť sendviče alebo koláče, aby ste ich ochránili pred vysychaním. Odporúčame na ňom tiež servírovať občerstvenie, keď sa stretnete s rodinou alebo priateľmi. Bude to skvelý dekoratívny prvok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pozor na papier na pečenie: Tichý zabijak vo vašej kuchyni môže ohroziť vaše zdravie!
Vyberte z kúpeľne a naneste na indukčnú varnú dosku. Získate čistý a lesklý povrch bez škrabancov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.