25.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DronG).
Je stredomorská strava zdravá? Štúdie ukazujú, že môže mať blahodarný vplyv na funkciu mozgu. Čím je taká výnimočná? Pozrime sa na stravovacie návyky obyvateľov Stredomoria a výhody ich stravy.

Foto: shutterstock.com/DronG
Dlho sa nevedelo, že to, čo sa nám dostane na tanier, má obrovský vplyv na stav tela a mysle. Niet divu, že rôzne štýly stravovania stále priťahujú záujem vedcov. Tentoraz sa pod drobnohľad dostala stredomorská strava, ktorá už roky láme rebríčky zdravia. Prečo sa stravovať týmto spôsobom? Na túto otázku odpovedali americkí vedci.
Je stredomorská strava zdravá? Neexistuje lepšia strava pre mozog
Vedci z Tulane University School of Medicine sa rozhodli preskúmať vplyv stravy na zdravie mozgu tým, že uskutočnili 14-týždňový experiment na potkanoch vo veku zodpovedajúcom 18-ročným ľuďom. Zvieratá boli rozdelené do dvoch skupín: prvá dostávala stredomorskú stravu – bohatú na olivový olej, ryby a vlákninu – zatiaľ čo druhá dostávala produkty typické pre západnú stravu s vysokým obsahom nasýtených tukov a cukrov. Výsledky uverejnené v časopise Gut Microbes Reports ukázali jasné rozdiely medzi skupinami.
Zvieratá na stredomorskej diéte vykazovali lepšie kognitívne schopnosti. Rýchlejšie sa učili nové veci a lepšie si ich zapamätali. Okrem toho mali nižšiu hladinu „zlého“ cholesterolu. Ukázalo sa, že v tomto procese zohráva dôležitú úlohu črevná mikroflóra, ktorej zloženie do veľkej miery ovplyvňuje funkciu mozgu. U potkanov na stredomorskej diéte prevažovali prospešné baktérie, ako napríklad Candidatus Saccharimonas, ktoré podporovali pamäť a schopnosť absorbovať informácie.
Naopak, v skupine na západnej diéte prevládali baktérie, ako napríklad Bifidobacterium, ktoré vedci spájali so zhoršením kognitívnych funkcií. Výsledky jasne ukazujú, že výber stravy ovplyvňuje nielen telesnú kondíciu, ale aj funkciu mozgu. Je zaujímavé, že tieto zistenia, hoci boli získané na zvieratách, sa dokonale zhodujú s predchádzajúcimi štúdiami na ľuďoch. Záver? Náš každodenný výber potravín má väčší vplyv na zdravie mozgu, ako by ste si mysleli.

Foto: shutterstock.com/Liliya Kandrashevich
Aké sú zásady stredomorskej stravy? Prechod na prospešný štýl stravovania
Stredomorská strava nie je len spôsob stravovania, ale aj životný štýl plný farieb, chutí a zdravých návykov. Je založená na daroch prírody, inými slovami na jednoduchých, nespracovaných produktoch, ktoré majú bohatú chuť a výživovú hodnotu. Na stredomorskom stole dominuje čerstvá zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, orechy a semená. Neoddeliteľnou súčasťou tejto stravy je olivový olej. Je skutočnou hviezdou, ktorá dodáva charakter šalátom, teplým jedlám a občerstveniu a zároveň predstavuje zdravú alternatívu k iným tukom.
Ryby a morské plody sú častými hosťami na tanieri, pretože poskytujú cenné omega-3 mastné kyseliny. Červené mäso sa naopak objavuje len občas a ustupuje strukovinám a hydine. Ako dezert? Namiesto ťažkých sladkostí si dajte šťavnatý pomaranč, hrsť zrelých fíg alebo krémový grécky jogurt s medom. Základným nápojom je voda, hoci občasný pohár červeného vína môže spestriť jedlo. Najdôležitejším pravidlom je však striedmosť a oslava jedla. Táto diéta vás naučí, ako si vychutnávať každodenné jedlá a zároveň sa starať o svoje zdravie a pohodu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní môžete pripraviť
Dve ingrediencie, ktoré premenia mrkvový šalát. Zabudnite na klasiku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.