28.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AndPV).
Cibuľa vydrží čerstvá celé mesiace, ak jej poskytnete správne podmienky na skladovanie. Vďaka niekoľkým jednoduchým pravidlám môže byť cibuľa skvelou ingredienciou v kuchyni až do jari. Ako teda zabezpečiť, aby vaša cibuľa zostala čerstvá a chutná? Prezradíme vám niekoľko osvedčených metód.
Správne uskladnená cibuľa na tmavom, chladnom a dobre vetranom mieste vydrží 4 až 6 mesiacov. V niektorých prípadoch si za ideálnych podmienok zachováva čerstvosť až 8 mesiacov.
Výber a príprava cibule na skladovanie
Pred uskladnením cibule vykonajte veľmi dôkladný výber.
- Zbavte sa všetkých poškodených a mäkkých exemplárov a tých, ktoré vykazujú známky klíčenia. Cibuľa, ktorá začala klíčiť, nie je vhodná na dlhodobé skladovanie, pretože sa zhorší jej chuť a štruktúra. Cibuľa je vhodná na skladovanie len vtedy, ak je pevná a tvrdá a jej šupka nevykazuje známky poškodenia.
- Pozornosť by sme mali venovať aj koreňom cibule – ak sú viditeľné, mali by sa jemne orezávať, pretože sa tým minimalizuje riziko vzniku plesní.
Aké nádoby by som mal vybrať na skladovanie cibule?
- Nádoby na skladovanie cibule by mali zabezpečovať dostatočnú cirkuláciu vzduchu a nemali by zadržiavať vlhkosť. Najlepšie sú drevené debny, v ktorých bude mať cibuľa dostatok priestoru a bude môcť „dýchať“.
- Dobrou voľbou môže byť aj prútený košík alebo jutové vrece.
Cibuľu by sme mali skladovať oddelene od ostatnej zeleniny.
Sú veľmi citlivé na prítomnosť etylénu, plynnej látky, ktorú cibuľa vylučuje. Etylén môže urýchliť proces dozrievania inej zeleniny a ovocia, čo spôsobuje ich rýchlejšie kazenie.
- Preto, aby cibuľa zostala čo najdlhšie čerstvá, je najlepšie umiestniť ju do nádoby, ktorá neprichádza do kontaktu so zemiakmi, jablkami alebo paradajkami.
Neskladujte cibuľu v chladničke
Jednou z najčastejších chýb je skladovanie cibule v chladničke. Hoci sa to môže zdať ako praktické riešenie, v skutočnosti je to tá najhoršia voľba.
- Vlhkosť, ktorú chladnička vytvára, môže potom rýchlo urýchliť proces hnitia cibule.
- Okrem toho cibuľa vylučuje etylén, ktorý má za následok urýchlenie dozrievania inej zeleniny a ovocia, čo môže zhoršiť ich kvalitu.
Chladnička tiež nezabezpečuje správnu teplotu.
- Cibuľu by sme mali skladovať v suchej, chladnej miestnosti s teplotou medzi 4 až 10 stupňami Celzia.
Kde je najlepšie skladovať cibuľu?
Ideálnym miestom na skladovanie cibule je napríklad chladná pivnica, špajza alebo podkrovie.
- Miestnosť musí byť suchá a aj dobre vetraná – v týchto podmienkach zostane cibuľa potom čerstvá niekoľko mesiacov.
- Ak nemáte prístup do pivnice a ani podkrovie nespĺňa tieto podmienky, skúste nájsť iné chladné, ale suché miesto v dome.
Musíme však mať stále na pamäti, že teplota nesmie byť ani príliš nízka, ani príliš vysoká. Pri teplotách pod 0 °C sa cibuľa môže pokaziť, zatiaľ čo teploty nad 10 °C urýchlia potom proces klíčenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cibuľu skladujte len týmto spôsobom. Nebude hniť celú zimu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.