29.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atsushi Hirao).
Pri hľadaní osvedčených a chutných jedál často siahame po overených základných surovinách z čias československej socialistickej republike. Jedným z nich je chlieb vo vajíčku. Tento mnohými Slovákmi obľúbený recept, podávaný v upravenej podobe, môže stále potešiť domácnosť.
Hoci je „chlieb vo vajíčku“ starý recept, recept na toto tradičné jedlo, ktoré sa dedí z generácie na generáciu, je podstatou minimalizmu.
Na jeho podávanie postačujú dve základné ingrediencie: pevný krajec chleba a čerstvé vajce so štipkou soli a korenia podľa chuti. Chlieb namočený v rozšľahanom vajci na panvici získa zlatistú farbu a jeho chrumkavosť poteší už pri prvom súste.
Tento recept sa dá modernizovať na mnoho spôsobov
- Pre tých, ktorí oceňujú chrumkavú štruktúru, sa odporúča plátky pred smažením dodatočne obaliť v strúhanke alebo ovsených vločkách.
- Pre sladký začiatok dňa posypte chlieb s vajíčkom zmesou cukru a škorice.
- Ak dávate prednosť slanšej chuti, môžete použiť svoje obľúbené korenie – granulovaný cesnak, údená paprika alebo provensálske bylinky dodajú každému krajcu osobitý charakter.
- Nezabudnime ani na syr, ktorý posypaný pred vyprážaním vytvorí chutnú, chrumkavú kôrku.
Znovu objavte toto klasické jedlo, ktoré kedysi vládlo našim stolom. Tieto raňajky vás potešia svojou jednoduchosťou a chuťou, vďaka ktorej sa vám vrátia spomienky na minulé roky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď ochutnáte tieto lievance, na klasické zabudnete. Mlieko je dôležité, ale nie z kartónu
Ovsená kaša je už nemoderná. Urobte si na raňajky a váš žalúdok sa vám poďakuje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.