29.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Juraj Varga (coyot))
Ak ste niekedy premýšľali, či existuje spôsob, ako urobiť tvrdé avokádo v okamihu mäkkým, máme pre vás dobrú správu. Existuje niekoľko osvedčených metód, ako toto ovocie, ktoré je bohaté na množstvo cenných zložiek, nechať dozrieť za krátky čas.

Foto: Pixabay/Juraj Varga (coyot)
Avokádo si získalo značnú popularitu najmä vďaka svojim cenným živinám. Ďalším pozitívom je jeho krémová forma a univerzálna chuť, ktorá sa hodí ku všetkým druhom jedál. Niekedy však v obchode nie je k dispozícii zrelé ovocie, čo môže byť problém, ak máte večer na návšteve hostí a chcete si pripraviť chutný šalát alebo mexický večer, ku ktorému by sa guacamole výborne hodilo. Našťastie boli patentované spôsoby, ako tento zelený poklad zjemniť.
Ako rýchlo zmäkne nezrelé avokádo? Jednoduché triky na urýchlenie procesu dozrievania
Postup:
Tí, ktorí chcú, aby ich avokádo rýchlo dozrelo, môžu využiť pomoc mikrovlnnej rúry. Pred vložením ovocia do zariadenia ho nezabudnite popichať vidličkou, aby „nevybuchlo“. Produkt ohrievajte nastavením maximálneho výkonu na približne 15 – 20 sekúnd. Ak stále nie ste spokojní s výsledkom, môžete proces zopakovať, ale tentoraz sa obmedzte na 10 sekúnd. Samozrejme, nie každý má doma mikrovlnnú rúru, takže existuje aj alternatívne riešenie, ktorým je ohrev avokáda v rúre. Tentoraz by ste mali avokádo zabaliť do hliníkovej fólie a vložiť do rúry vyhriatej na 100 stupňov Celzia na 5 až 10 minút. V tomto prípade by sa čas pečenia nemal predlžovať, pretože by sme mohli ovocie nakoniec vysušiť.

Foto: shutterstock/New Africa
Tretí spôsob (najdlhší, ale zároveň najjednoduchší) je dať avokádo do papierového vrecka spolu s banánom. Oba produkty sa starostlivo uzavrú a odložia. Ovocie, ktoré sa používa na výrobu obľúbenej omáčky guacamole, zmäkne do jedného dňa. A keď už sme pri mexickej kuchyni, tu je návod na prípravu tejto pochúťky, ktorá sa výborne hodí k nachos. Výborne chutí aj na sendviči.
Sendviče s guacamole. Nachos budú minulosťou
Príprava guacamole:
Guacamole je mimoriadne ľahko pripraviteľná nátierka.
Potrebujeme:
- zrelé avokádo,
- citrónová alebo limetková šťava,
- soľ.
Ide o najzákladnejšiu formu tohto „pokrmu“, ale mnohí ľudia si ju vylepšujú po svojom.
Na umocnenie kulinárskeho zážitku sa do nej môže pridať cesnak, cibuľa, koriander, korenie alebo chilli. Pomery jednotlivých ingrediencií sa líšia v závislosti od našej potreby množstva omáčky. Na 1 ovocie pripadá 1 PL citrusovej šťavy a štipka soli, ktorá sa pridáva podľa chuti (podobne ako v prípade predtým uvedených výrobkov). Okrem pridávania do nachos sa guacamole výborne hodí aj ako nátierka na sendviče, do ktorej treba pridať obľúbený druh mäsa. Dobre sa hodí aj k paradajkám a klíčkom.

Foto: shutterstock/Vladislav Noseek
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.