04.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lithiumphoto).
Počasie v januári bolo prekvapujúce. Vonku je mimoriadne teplo a neočakáva sa žiadne sneženie. To je dobrá správa pre záhradkárov, ktorí plánujú zimný rez viniča. Toto ošetrenie musíte vykonať, aby rastlina počas sezóny prinášala ovocie. Nesmiete zmeškať jeho termín.
Vinič si vyžaduje pravidelnú starostlivosť a jedným z ošetrení je zimný rez. Nielenže zvyšuje výnos, ale tiež chráni rastlinu pred hubovými chorobami, ktoré sa vyvíjajú v nižších, hustých častiach. Pozrite si najdôležitejšie informácie o rezaní viniča. Všetky tipy nájdete v tomto článku.
Načasovanie zimného rezu viniča
Vinič sa reže, keď je v stave pokoja. Toto ošetrenie preto musíte vykonať v období od novembra do začiatku marca. Ak to urobíte príliš skoro, rastlina bude citlivá na chlad. Ak to urobíte príliš neskoro, z rán vytečie šťava.
Záhradníci zvyčajne rastlinu skracujú koncom januára alebo začiatkom februára. Je však dôležité si uvedomiť, že by sa to nemalo robiť počas silných mrazov. Teplota by mala byť vyššia ako -5 °C.
Toto ošetrenie by sa malo vykonávať počas suchých a slnečných dní. Vlhkosť môže podporiť rozvoj hubových ochorení. Preto je najlepšie vziať si náradie teraz a orezať rastliny, kým je dobré počasie.
Príprava náradia na strihanie viniča
Skôr ako začnete strihať vinič, musíte si najprv náradie správne pripraviť. Musia byť ostré, ale aj vydezinfikované. Špinavé môžu preniesť huby alebo baktérie na čerstvé rany rastlín. Ako teda vyčistiť nožnice alebo píly?
Najrýchlejší a najjednoduchší spôsob čistenia týchto nástrojov je namočiť vatový tampón do izopropylalkoholu (70 %). Prípadne nožnice alebo píly ponorte do alkoholu a nechajte ich vyschnúť.
Niektorí záhradníci umývajú nožnice alebo píly v roztoku chlóru a vody v pomere 1:9. Namočte ich na 5 minút, potom ich opláchnite vodou a vysušte. Prípadne použite špeciálne záhradnícke prípravky – prostriedky proti plesniam. Nezabudnite dodržiavať odporúčania výrobcu.
Ako správne strihať vinič v zime?
Najprv odstráňte všetky suché časti z okolia viniča, napr. listy. Minimalizujete tak riziko vzniku plesňových ochorení.
Potom odstráňte všetky suché, zlomené alebo choré výhonky, pričom zachovajte hlavnú štruktúru rastliny.
Ponechajte výhonky hrubé 8 až 12 mm. Tie plodonosné však skráťte a ponechajte 8 až 12 očiek, pričom dbajte na odrodu aj silu viniča.
Kľúčové je správne tvarovanie záhonu, aby sa zachovalo prehľadné usporiadanie výhonkov. Môže byť tvarované ako vejár, záclona alebo horizontálne ramená.
Prebytočné výhonky, ktoré zahusťujú vinič, by sa mali odstrániť a ponechať len tie najlepšie rozmiestnené. Dôležité je tiež nepreťažiť vinič – dospelá rastlina by mala mať 6 až 8 plodonosných výhonkov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobte to s viničom v novembri. V sezóne vám bude ovocie závidieť celá dedina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.