4.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shadow Inspiration).
Múka, najmä pšeničná, je produkt, ktorý mnohí musia vylúčiť zo svojho jedálnička. Niektorí ju chcú obmedziť, a preto sa oplatí vyskúšať recepty na tradičné jedlá, ako sú palacinky, bez tejto zložky. Takýto typ pochúťky sa bude páčiť malým deťom aj dospelým. Navyše môžu výborne poslúžiť aj tým, ktorí majú intoleranciu na lepok alebo trpia celiakiou. Ako pripraviť palacinky bez múky?
Palacinky sú jedlom, ktoré si získalo srdcia dospelých aj detí. Môžu sa podávať na sladko s džemom, ovocím, čokoládou alebo syrom. Ideálne sú aj s mäsom alebo špenátom. Vďaka tejto rozmanitosti sú častým hosťom v jedálničku.
Tie najklasickejšie, ktorých základom je pšeničná múka, však nie sú vhodné pre každého. Samozrejme, túto múku možno nahradiť bezlepkovou múkou, napríklad ryžovou, ale potom vyjdú tuhšie a ťažšie. Oplatí sa použiť výrobok, ktorý nie je typickou múkou.
Palacinky bez múky? Stojí za to vyskúšať
Väčšina starých mám pripravovala palacinky z pšeničnej múky, vajec, mlieka, štipky soli a cukru a oleja. V súčasnosti existuje veľa receptov, ktoré tento klasický recept upravujú, hoci sa používa perlivá voda, vďaka ktorej sú palacinky jemnejšie a redšie. Často sa upúšťa aj od oleja – moderné panvice umožňujú smažiť palacinky bez tejto prísady a bez obáv, že sa cesto prilepí na povrch. Môžete sa tiež stretnúť s odporúčaniami pridať prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu pre bezlepkové recepty.
Jednou z najzaujímavejších kombinácií na palacinky je použitie pudingu namiesto múky.
- Puding je založený na bezlepkových výrobkoch – často však môže obsahovať stopy lepku.
Ak potrebujete túto zložku vylúčiť, oplatí sa siahnuť po typicky bezlepkových verziách, ktoré sú dostupné vo väčšine obchodov.
Pudingové palacinky – recept
Vanilkové alebo snáď smotanové? Na tento recept môžete použiť svoj obľúbený puding. Palacinky vyjdú pružné, jemné a chutné. Nezabudnite však cesto dobre premiešať a nelejte ho do panvice príliš veľa. Pudingové palacinky môžete podávať buď na sladko, alebo na slano, záleží na vašej chuti. Toto je jemnejšia verzia, ktorá bude chutiť aj batoľatám.
Na prípravu približne 12 palaciniek potrebujete:
- dve štandardné pudingy (40 g balenie)
- dve malé vajcia alebo jedno veľké vajce
- 375 ml mlieka
- štipku cukru
- 30 ml oleja
Všetky ingrediencie dajte do misy a metličkou alebo mixérom vymiešajte hladké cesto. Rozohrejte palacinkovú panvicu, ak ju nemáte, môžete použiť bežnú menšiu panvicu. Cesto rozdeľte na 12 častí. Ak máte malú naberačku (100 ml), naplňte ju asi do 1/3 a obsah vylejte na rozohriatu panvicu. Palacinky smažte z oboch strán dozlatista. Vyprážané môžete podávať podľa chuti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč zmizne z taniera v okamihu. Poteší vás svojou chuťou a vyzerá, akoby bol z cukrárne
Dezert z obľúbených citrusov na akúkoľvek príležitosť. Jednoduchý na prípravu, brilantná chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.