5.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petrovich Nataliya)
Niektorí ľudia si radi pochutnávajú na arašidovom masle priamo z pohára. Špeciálne pre labužníkov tejto krémovej pasty sme pripravili recept na domáce arašidové maslo, ktoré prekoná verzie kúpené v obchode. Nielenže je chutnejšie ako to kupované, ale je aj zdravšie, plné bielkovín a prospešných tukov.
Chcete, aby vaše arašidové maslo bolo úplne prírodné, bez konzervačných látok a umelých prísad? Potom si ho pripravte sami doma a len zo 4 produktov. Pozrite si jednoduchý recept – vyberte si zdravší a chutnejší variant.
Prečo jesť prírodné arašidové maslo?
Hlavnou zložkou prírodného arašidového masla aj arašidového masla kupovaného v obchode sú arašidy. Prírodné však neobsahuje žiadne umelé prísady, t. j. konzervačné látky, farbivá, hydrogenované rastlinné tuky ani cukor.
Arašidy obsahujú cenné vitamíny: E a B3, ako aj minerálne látky, napr. horčík, fosfor a draslík. Sú tiež zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Obsahujú až 46 % tuku, preto by sa tento produkt mal konzumovať s mierou. Potom si môžeme byť istí, že nebude mať negatívny vplyv na našu postavu ani zdravie. Naopak…Kyselina olejová sa nehromadí ako telesný tuk. Naopak, znižuje hladinu „zlého cholesterolu“, podporuje obehový systém a navyše zrýchľuje metabolizmus. Pravidelná konzumácia arašidov tiež pomáha znižovať krvný tlak.
Recept na domáce arašidové maslo
Ingrediencie:
- 250 g pražených arašidových orechov (môžu byť pražené aj surové);
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja;
- 1 čajová lyžička medu;
- 1 čajová lyžička soli.
Príprava:
Vložte pražené archaické orechy do mixéra alebo kuchynského robota. Chvíľu ich melieme, potom pridáme rastlinný olej a všetko znova pomelieme. Časom sa zmenia na olejovú pastu. Do takto pripraveného arašidového masla pridáme med a soľ. Nakoniec ho vložíme do nádoby. Výrobok uchovávame v chladničke, aby si čo najdlhšie zachoval svoju čerstvosť.
S čím sa hodí arašidové maslo?
Arašidové maslo sa dá použiť ako nátierka na sendviče. Mnoho ľudí pridáva túto pastu do ovsených vločiek alebo smoothies, ktorým dodáva orechovú chuť. Tento výrobok sa hodí aj do mnohých druhov pečiva, t. j. do koláčov, muffinov alebo energetických tyčiniek. Využitie našla aj v ázijskej kuchyni ako prísada do mnohých omáčok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč zmizne z taniera v okamihu. Poteší vás svojou chuťou a vyzerá, akoby bol z cukrárne
Tradičné palacinky a lievance? Nie, teraz kraľujú japonské dorayaki. Vyzerajú ako lievancový sendvič
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.