5.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).
Passata vs. paradajková omáčka – čím sa líši od koncentrátu a koľko jej mám pridať do jedál? Hoci oba výrobky obsahujú paradajky, môžu sa používať na veľmi odlišné účely. Znalosť rozdielu vám pomôže vyhnúť sa prípadným kulinárskym chybám a prešľapom.
Passata aj paradajkový koncentrát pozostávajú z veľmi obľúbenej červenej zeleniny. Okrem toho majú podobnú chuť a vzhľad. Navyše ich niekedy môžeme používať zameniteľne, hoci v tomto prípade sa odporúča opatrnosť. Najlepšie je poznať vlastnosti jedného a druhého výrobku, aby sme vedeli, na čo ich použiť.
Čo je paradajkový koncentrát? Používame ho najmä do polievok a omáčok
Paradajkový koncentrát pozná prakticky každý. Je to výrobok, ktorý možno bezpochyby označiť za najčastejšie používaný v talianskej kuchyni. Čo to však presne je?
- Paradajkový koncentrát sa vyrába silným rozdrvením tejto zeleniny a odparením jej prebytočnej šťavy.
Na jeho výrobu musia byť paradajky čerstvé a bez akýchkoľvek chýb alebo poškodení. V počiatočnom procese sa zelenina zahreje na teplotu až 85 stupňov Celzia a šupka sa oddelí od dužiny. Spracované paradajky sa očistia a pasterizujú vo vhodných nádobách.
Paradajkový pretlak sa používa najmä na:
- obalenie spodnej časti pizze,
- obohatenie chuti omáčky na špagety,
- prípravu paradajkovej polievky.
Stačí pridať jednu alebo dve polievkové lyžice do vývaru a dosiahnete požadovaný efekt. S passatou je to trochu inak.
Čo je passata? Rozdiel je v konzistencii. Na dosiahnutie účinku je potrebné oveľa viac
Passata sa od paradajkového koncentrátu líši okrem iného intenzitou chuti a konzistenciou.
- Kým do omáčky alebo polievky stačí pridať trochu koncentrátu, v prípade passaty musíte naliať celú fľašu.
Napriek tomu ju mnohí ľudia oceňujú pre jej jemnejšiu chuť. Výroba passaty je tiež trochu odlišná. Paradajky sa najprv nakrájajú a potom sa podrobia procesu pyré. Zloženie výrobku je zvyčajne veľmi jednoduché, aj keď sa môžeme stretnúť s prímesou soli alebo s miernou obmenou pasty s bylinkami – zvyčajne s bazalkou.
Passata na rozdiel od koncentrátov nepotrebuje dlhšiu tepelnú úpravu a nemusíme ju variť. To všetko vďaka tomu, že sa varí už v štádiu výroby. V kuchyni ju môžeme použiť ako základ pre omáčku na pizzu, ale natierať ju na spodok cesta nebude dobrý nápad. Je totiž príliš ľahká a liata a nevyhnutne sa vsiakne. Dobre však poslúži ako:
- prísada do plnenej kapusty,
- na cestoviny,
- na zapekanie.
Vždy sa dá tiež zahusťovať pridaním trochy koncentrátu, ktorý už poznáme. Okrem passaty možno v obchodoch s potravinami nájsť aj ďalší podobný výrobok. Ide o paradajkový pretlak, ktorý sa líši prítomnosťou celých kúskov paradajok. Vždy by ste však mali dávať pozor na to, či sú so šupkou alebo bez nej.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polovica Ameriky jedáva túto zelenú omáčku k mäsu. Vzdáte sa kvôli nej kečupu a horčice
Paradajková polievka je hotová za 20 minút. Je taká chutná, že si už nikdy neurobíte obyčajnú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.