6.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kamil Macniak)
Toastovač na sendviče je obľúbeným spotrebičom v každej kuchyni. Chutné ohriate sendviče so syrom, šunkou a cibuľou sú obľúbeným občerstvením mnohých dospelých aj detí. Po použití toastovača sa však oplatí dôkladne ho vyčistiť, aj keď to nie je jednoduché. V opačnom prípade si môžeme ublížiť.
Toastovač, ľudovo nazývaný aj sendvičovač alebo hriankovač, je užitočný kuchynský spotrebič pozostávajúci z dvoch ohrievacích platní, pomocou ktorých si môžete rýchlo a jednoducho ohriať chutné raňajky alebo večeru. Bohužiaľ, veľmi často po použití zostávajú v spotrebiči zvyšky roztaveného syra alebo iných príloh. Ak sa riadne nevyčistia, predstavujú riziko pre naše zdravie v dôsledku vznikajúcich baktérií. Zistite, ako ich správne vyčistiť.
Ako čistíte vnútro toastovača? Namočte papierovú utierku do tohto obľúbeného výrobku
Pred čistením toastovača by sme mali najprv odpojiť spotrebič zo zásuvky a nechať horúce dosky vychladnúť. Vyhnete sa tak prípadným nepríjemným popáleninám a nebezpečnému úrazu elektrickým prúdom. Keď je zariadenie vychladnuté, môžeme vnútro toastovača utrieť vlhkou utierkou z mikrovlákna a nechať ho uschnúť. Pri čistení toastovača je dôležité nepoužívať žiadne čistiace prostriedky, pretože povrch, na ktorom pečieme, je v priamom kontakte s potravinami.
Ak navlhčená špongia nestačí, skúste namočiť papierovú utierku do trochy oleja alebo olivového oleja a potom dôkladne vyčistite opekacie dosky. Olej nám ľahko pomôže rozpustiť nečistoty a zaschnutý syr. Ide o jednu z najbezpečnejších a najúčinnejších metód čistenia hriankovača. K čisteniu je vhodné pristupovať striedmo. Jemný povlak platní sa môže nesprávnym používaním poškodiť.
Pri čistení toastovača to nerobte. Chyba by vás mohla stáť nový spotrebič
Pri čistení a používaní toastovača by ste rozhodne nemali používať žiadne ostré nástroje, ako sú nože alebo vidličky. Vyhnite sa tiež čisteniu pomocou drhnúcich podložiek a drsných hubiek. To môže ľahko poškodiť jemný povrch. Aj pri vyťahovaní ohriatych sendvičov je lepšie používať drevenú špachtľu alebo silikónové špachtle. Náhodné poškriabanie ochrannej vrstvy na varnej doske spôsobí uvoľňovanie látok, ktoré sú nebezpečné a toxické pre naše zdravie.
Mali by sme si tiež uvedomiť, že prevencia je vždy lepšia ako čeliť následkom neodborného používania. Ak sa chceme vyhnúť zaschnutému syru a pripálenej cibuli, ktoré sa ťažko odstraňujú, mali by sme pri príprave občerstvenia používať papier na pečenie. Sendviče potom ukladáme na papier a nie priamo na taniere. Po zapečení použitý papier jednoducho vyhodíme do odpadu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na ocot! Tento nápoj zázračne vyčistí vašu kanvicu za 30 minút
Namočte špongiu a vložte ju do zásuvky práčky. Stačí chvíľa a bude žiariť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.