7.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael)
Mrazenie je skvelý spôsob, ako zachovať štruktúru, chuť a farbu potravín, a môže tiež pomôcť pri plánovaní týždenného jedálneho lístka, čím sa zabráni plytvaniu. Bohužiaľ, mnohí z nás uchovávajú potraviny v mrazničke príliš dlho, čím ohrozujú svoje zdravie.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/09/shutterstock_1043925394.jpg)
Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Mrazenie je skvelý spôsob skladovania potravín. Pomáha vám ušetriť peniaze vďaka plánovaniu dopredu. Pomôže tiež znížiť množstvo vyhodených potravín, ak ich dáte do mrazničky skôr, ako sa pokazia. Správne zmrazené potraviny budú vhodné na konzumáciu aj po dlhšom čase, hoci po určitom dátume sa ich chuť a štruktúra môže zhoršiť a v takom prípade je lepšie ich nejesť.
Aký je správny čas a teplota skladovania potravín v mrazničke?
Čas skladovania mrazených potravín sa líši v závislosti od typu potravín a typu mrazničky, ktorú máte. Mrazničky majú hviezdičkové hodnotenie, ktoré udáva, ako dlho je možné potraviny bezpečne skladovať. Mali by ste skontrolovať hviezdičkové hodnotenie, ako aj pokyny na obale mrazených potravín. To vám pomôže určiť, ako dlho môžete balené mrazené potraviny uchovávať v mrazničke. Mali by ste tiež pamätať na to, že mrazničky by mali pracovať pri teplote -18 °C.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1879131835.jpg)
Foto: shutterstock/AhmetCelik
Ako dlho možno skladovať mrazený chlieb?
Mrazený chlieb a pečivo, napríklad koláče, možno skladovať až 3 mesiace, kým nezačnú strácať na kvalite. Pri zmrazovaní chleba sa riaďte týmito radami. Uistite sa, že ho skladujete vo vzduchotesnej nádobe vhodnej do mrazničky alebo v pôvodnom obale. Chlieb priamo z pekárne v obchode je často otvorený alebo zabalený v papieri alebo tenkej fólii, ktoré bránia dobrému zmrazeniu chleba. Pri mrazení ich nahraďte uzatvárateľnými vreckami alebo plastovými obalmi na mrazenie. Ak zmrazujete vlastný upečený chlieb, nechajte ho pred zmrazením vychladnúť, aby sa zabránilo jeho rozmočeniu alebo plesniveniu.
Ako dlho zamrazovať mäso alebo ryby? Stráca ovocie na kvalite?
Vo všeobecnosti by sa surové ryby mali skonzumovať do 4 mesiacov od zmrazenia. Po tomto čase sa totiž ich kvalita začne zhoršovať, hoci by mali byť bezpečné na konzumáciu aj po tomto dátume. Mnoho ľudí zmrazuje aj surové mäso. Najlepší spôsob zmrazovania mletého mäsa je položiť ho na plocho, a nie na okrúhlo. Vďaka tomu sa mleté mäso zmrazí a rozmrazí rovnomerne. V mrazničke ho uchovávajte maximálne 2 až 3 mesiace.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/11/zamrazene-ryby_mrazene.jpg)
Foto: shutterstock/Aleksey Kurguzov
A čo ovocie? Ovocie sa môže zmrazovať približne 8 mesiacov. Ak neboli otvorené, môžu vydržať aj dlhšie. Ich trvanlivosť závisí aj od dátumu minimálnej trvanlivosti v čase mrazenia, spôsobu prípravy a skladovania.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na ľad na stenách mrazničky zabudnete. Votrite do nich tento výrobok
Ako dlho môžete uchovávať mäso v mrazničke? Zníženie jeho kvality zaručené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.