8.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ika Rahma H).
Koláče potešia mnohých ľudí svojím mäkkým, mierne nadýchaným cestom plneným orechmi a sušeným ovocím. Tradičný recept môžete trochu upraviť, aby vyšiel aj vlhký, a teda ten najlepší pod slnkom. Pozrite si tento recept na upravený ovocný koláč a zamilujete si ho od prvého sústa.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_2254532905.jpg)
Foto: shutterstock/Ika Rahma H
Ovocný koláč sa začal piecť už v starovekom Ríme. Podľa zachovaných receptov sa pripravovali z jačmenného cesta a pridávali sa do nich granátové jablká, píniové oriešky a hrozienka. V stredoveku sa toto cesto obohacovalo medom, korením a ovocím.
V priebehu rokov sa toto obľúbené pečivo upravovalo – vzniklo mnoho nových receptov. Málokto však počul, že do tohto koláča môžete pridať …grécky jogurt. Práve vďaka nemu je tento koláč ľahký a vlhký.
Ingrediencie na jogurtový koláč
Jogurtový koláč sa vyrába z bežných produktov, ktoré už zvyčajne máme v kuchyni. Tento koláč sa oplatí pripraviť, keď neviete, čo so zvyškami orechov alebo sušeného ovocia.
Aké prísady potrebujeme na prípravu? Tu je zoznam:
- 2 hrnčeky pšeničnej múky;
- 1 hrnček gréckeho jogurtu;
- 1/2 hrnčeka oleja;
- 3/4 hrnčeka cukru;
- 3 vajcia;
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva;
- 3 kusy sušeného manga;
- 2 kusy sušených fíg;
- 2 lyžice sultánok;
- 2 PL vlašských orechov.
Pamätajte, že ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Koláč tak bude nadýchanejší a rovnomerne upečený.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/09/grecky-jogurt.jpg)
Foto: shutterstock/olepeshkina
Recept na jogurtový koláč
1. Na prípravu jogurtového koláča najprv vyšľahajte vajcia s cukrom na svetlú hmotu. Potom postupne bez prestávky pridávame pšeničnú múku a prášok do pečiva.
2. Pridáme grécky jogurt a olej. Miešame, kým sa všetky prísady nespoja.
3. Potom nakrájame mango a figy a pridáme ich do zmesi. Pridáme sultánky a vlašské orechy. Všetko dôkladne premiešajte.
4. Pripravené cesto nalejte do formy, ktorú ste predtým vystlali papierom na pečenie.
5. Pečieme ho v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 50 minút (tyčinka musí byť suchá).
6. Na konci nechajte koláč vychladnúť.
7. Posypte práškovým cukrom alebo polevou.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_2579384237.jpg)
Foto: shutterstock/Igor Normann
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Palacinky bez múky? Nahraďte ju týmto a budú ešte chutnejšie
Rýchly čokoládový koláč. Nepotrebujete ani rúru, len šálku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.