8.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/jackf).
Výber správneho ovocia, ktoré je okamžite vhodné na konzumáciu, nie je žiadna hračka. V prípade avokáda túto úlohu uľahčujú tri charakteristické aspekty. Ak sa pozriete na každý z nich, je veľmi veľká šanca, že si vyberiete ideálny produkt.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/08/shutterstock_2247363729.jpg)
Foto: shutterstock.com/jackf
Hoci avokádo samo o sebe nemá výraznú chuť, v kombinácii s inými surovinami môže vytvoriť originálnu kulinársku kompozíciu. Toto ovocie je veľmi obľúbené na celom svete, najmä pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Vo väčšine obchodov narazíte na regály plné týchto zelených pokladov. Skôr ako po nich však siahnete, oplatí sa vedieť, na čo si dať pozor, ak chcete hneď po príchode domov alebo v blízkej budúcnosti pristúpiť ku konzumácii.
Ako vybrať avokádo? Venujte pozornosť trom aspektom
Ak si plánujete v blízkej budúcnosti kúpiť avokádo na konzumáciu, venujte pozornosť trom veciam:
- Farba šupky – mala by byť tmavozelená, v prípade niektorých odrôd dokonca čierna. Ak sa však na nej nachádzajú škvrny, mali by ste od kúpy upustiť.
- Mäkkosť plodu – ak sa avokádo príliš ľahko miesi, hrozí, že je prezreté. Na druhej strane, tvrdé potrebuje ešte nejaký čas na dozretie.
- Stopka – keď drevnatá stopka z plodu ľahko odpadne, môžeme si byť na 80 % istí, že avokádo je vhodné na konzumáciu v blízkej budúcnosti. Ak chcete získať plných 100 %, skontrolujte farbu pod stopkou. Ak je zelená, môžeme produkt bez obáv vložiť do košíka. Hnedé sfarbenie sa vyskytuje u prezretých exemplárov.
Niekedy, keď ste v obchode, netušíte, ako pripraviť pokrm s avokádom. V takejto situácii je možné vziať pevnejší plod a v prípade potreby použiť niektorú z domácich metód na urýchlenie procesu dozrievania rastliny. Na druhej strane, ak ste na trhu našli dokonale mäkké avokádo, ale tiež nemáte plán, ako ho použiť, vyskúšajte tento recept na chutnú vaječnú nátierku so zeleninou.
Vaječná nátierka s avokádom. Nápad na raňajky
Jedným z mnohých návrhov na raňajky s avokádom je vaječná nátierka. Túto ľahkú a výživnú pastu na sendviče so zelenými obloženými chlebíčkami pripravíte za okamih.
- Začnite tým, že uvaríte 5 vajec natvrdo (množstvo môžete meniť podľa vlastného uváženia).
- Potom ich po vychladnutí a olúpaní nakrájame na drobné kocky alebo nastrúhame na väčšom strúhadle.
- Do misky pridáme 2 lyžice majonézy, štipku soli, korenia a sladkej papriky.
- Všetko spolu zmiešajte a prejdite na prípravu avokáda, ktoré zbavte šupky a potom nakrájajte na plátky alebo vidličkou roztlačte na hladkú kašu.
- Dužinu pridajte k vajíčkam, spojte ingrediencie a máte hotovo.
- Na sendvič je dobré dať aj šunku, prípadne pridať plátok paradajky alebo uhorky, aby ste umocnili zelený zážitok. Dobrú chuť!
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1638822004.jpg)
Foto: shutterstock/Marian Weyo
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajkový koncentrát a passata nie sú to isté. Mnoho Slovákov sa dopúšťa tejto chyby
Také chrumkavé placky ste ešte nemali. Stačí do nich pridať túto ingredienciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.