08.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadejda Zaharevskaja).
Pravidelné prerezávanie egrešov je predpokladom ich bohatej úrody. Tento postup ovplyvňuje aj stav kríkov a kvalitu úrody, ktorá je vďaka tomu väčšia, sladšia a šťavnatejšia. Ako by sa mali egreše strihať skoro na jar, aby bola tohtoročná úroda mimoriadne uspokojivá? Tu je niekoľko kľúčových tipov.
Prečo by sa mali egreše strihať?
Egreše sú ľahko pestovateľné ovocné kríky. Budú plodiť, aj keď sa o nich nebudete špeciálne starať. Ak ich však zabudnete orezávať, úroda bude z roka na rok slabšia. Ak ich necháte napospas, zdivejú, zhrubnú im stonky a produkujú čoraz menej kyslých, drobných plodov. Môžete tomu zabrániť a zbierať dostatok egrešov, ak budete systematicky siahať po záhradníckych nožniciach.
Kedy strihať egreše? Najlepší čas na tento jednoduchý postup strihania nastáva v predjarí, skôr ako rastliny začnú intenzívne rásť. Vtedy, vo februári alebo v marci, sú stonky kríkov bez listov, takže je ľahké rozpoznať ich vek a vedieť, ktoré z nich treba odstrániť (staršie stonky majú tmavú farbu a mladšie sú svetlejšie). Toto načasovanie má aj tú výhodu, že egreše v predjarnom období sú v stave pokoja a necirkulujú v nich šťavy, takže ich ošetrenie neoslabí.
Prečo by sa mal egreše prerezávať? Predovšetkým preto, aby ste získali bohatšiu úrodu vynikajúcej kvality. Ak tento postup vykonáte bezchybne, môžete počítať až s dvojnásobnou úrodou. Treba si však uvedomiť, že pravidelný rez egrešov sa vykonáva v prípade zrelých a sformovaných rastlín, po minimálne 4 rokoch pestovania. Predtým sa výhonky skracujú inak, ako vysvetlíme ďalej v tomto článku.
Ako prerezávať egreše v predjarí?
Egreše, ktoré ste na záhrade vysadili na jeseň, sa prerezávajú v predjarí nad zemou, pričom sa ponechávajú fragmenty výhonkov s 2 – 3 očkami. V nasledujúcom vegetačnom roku korunu odľahčite, t. j. zbavte sa chorých, krížiacich sa a rozkladajúcich sa stoniek. V treťom roku zopakujte kroky z predchádzajúcej sezóny.
Vlastný rez sa vykonáva štyri roky po vysadení egreša, keď začne hojne rodiť. Tento ker najlepšie rodí na mladých výhonkoch – dvoj- a trojročných. Preto platí všeobecné pravidlo, že najdôležitejšie je odstrániť z kríka staré výhonky a stimulovať mladé výhonky, aby vytvorili krátke výhonky a nasadili plody. Ako to urobiť? Vysvetlíme vám, ako prerezávať egreše skoro na jar:
- začnite odrezaním 4 – 5 výhonkov nad zemou, ktoré sú najstaršie – spoznáte ich podľa tmavej a drsnej kôry;
- potom krík prerieďte, odstráňte všetky stonky, ktoré sú choré, poškodené, rastúce dovnútra alebo vodorovne, hnijúce a nadmerne zahusťujúce korunu;
- ak sú zdravé jednoročné výhonky príliš dlhé, môžete ich opatrne skrátiť (najviac o 1/3 ich dĺžky).
Každoročné prerezávanie egrešov predstavuje záruku úspešnej úrody. Naplánujte si to dopredu, aby ste na jar mohli ľahko určiť, ktoré stonky treba zrezať a ktoré ponechať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší spôsob ochrany ríbezlí a egrešov pred chorobami a škodcami. Nič nestojí
Vzhľadovo pripomína ríbezle, ale chutí ako egreš. Krík je nenáročný na pestovanie a mrazuvzdorný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.