9.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tijana Simic).
Túžite po letných plodoch aj v zime? Pozor, nie všetko čerstvé je aj zdravé! Odborníci na výživu odhalili prekvapivú pravdu o ovocí a zelenine, ktorým by ste sa mali v chladných mesiacoch radšej vyhnúť. Prinášame vám komplexný prehľad toho, čo v zime skutočne prospieva vášmu zdraviu, a čo mu môže naopak uškodiť. Tieto informácie zmenia váš pohľad na zimné stravovanie!
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/04/shutterstock_2172524275.jpg)
Foto: shutterstock/Tijana Simic
Prečo sa vyhnúť niektorým druhom v zime?
Žijeme v dobe, kedy máme v supermarketoch celoročný prístup k prakticky všetkým druhom ovocia a zeleniny. Táto zdanlivá výhoda však skrýva množstvo pascí pre naše zdravie. Exotické ovocie ako kiwi, mango či citrusy prirodzene rastú v teplých krajinách a ich konzumácia v zime môže narušiť prirodzené potreby nášho organizmu. Tieto plody majú ochladzujúci účinok na telo, čo je v lete žiaduce, ale v zime kontraproduktívne. Navyše, dlhá preprava si vyžaduje zber nezrelých plodov a ich chemické ošetrenie, čo výrazne znižuje ich nutričnú hodnotu.
Prekvapivá pravda o skleníkovej zelenine
Podobný problém predstavuje aj zimná skleníková zelenina. Paradajky, uhorky, šalát či špenát pestované v umelých podmienkach obsahujú minimum vitamínov a často vysoké množstvo pesticídov. Ich chuť je nevýrazná a nutričná hodnota zanedbateľná. Navyše, ich produkcia je energeticky náročná a neekologická. Tieto produkty síce vyzerajú lákavo, ale ich konzumácia v zimnom období neprispieva k posilneniu imunity ani celkovému zdraviu.
Zdravé zimné alternatívy, ktoré vás prekvapia
Namiesto týchto nevhodných potravín odborníci odporúčajú sústrediť sa na sezónne plodiny. Domáce jablká a hrušky obsahujú veľa vlákniny a antioxidantov. V koreňovej zelenine ako mrkva, petržlen či zeler nájdete množstvo vitamínov a minerálov. Kapusta, cibuľa a cesnak pôsobia ako prirodzené antibiotiká a posilňujú imunitu. Osobitnú kategóriu tvoria kvasené potraviny – kyslá kapusta a uhorky, ktoré zlepšujú zdravú črevnú mikroflóru a dodávajú telu vitamín C.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/11/shutterstock_2075446297.jpg)
Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Mrazená zelenina: Nečakaný víťaz nutričného súboja
Ako zdôrazňuje dietologička Maya Feller z Brooklynu, môžu obsahovať viac živín ako ich bratranci na displeji obchodu. Prekvapivým riešením sú kvalitné mrazené produkty. Výskumy ukazujú, že mrazená zelenina často obsahuje viac živín ako „čerstvá“ zimná alternatíva. Je to preto, že sa zbiera v čase optimálnej zrelosti a okamžite sa zmrazí, čím sa zachová maximum živín. Mrazený špenát, brokolica či hrášok môžu mať dokonca vyšší obsah vitamínov ako ich „čerstvé“ náprotivky dostupné v zime.
„Mrazené ovocie a zelenina sú bohaté na živiny, pretože sa zbierajú a potom rýchlo zmrazia, keď sú zrelé, vtedy je obsah vitamínov a minerálov zvyčajne najvyšší ,“ povedala pre The New York Times Marie Barone, registrovaná dietológka v UC Davis Health.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto ovocie takmer nikto nepozná. Pôsobí na vlasy a pleť, navyše výborne chutí
Ovocie dlhovekosti: Toto je tajná zbraň proti starnutiu a nadváhe!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.