10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Todja).
Bol známy už v starovekom Egypte. Hoci sa v minulosti používal na ochranu povrchu malieb a sôch, v súčasnosti sa oceňujú najmä liečivé vlastnosti ľanového oleja. Každá kvapka je pokladnicou prospešných živín, ak si vyberieme kvalitný výrobok. Ako rozpoznať kvalitný ľanový olej? V ktorých jedlách sa bude najlepšie hodiť? Uistite sa, že viete, ako využiť jeho potenciál, aby sa v kuchyni nestal úplne zbytočným.
Ľanový olej – čo to je?
Lisuje sa zo semien ľanu a vyznačuje sa zlatistou farbou a jemnou orieškovou chuťou s miernym nádychom horkosti. Má povesť jedného z najzdravších olejov, preto sa oplatí zabezpečiť si ho v kuchynskej skrinke.
- Vysokokvalitným výrobkom je ľanový olej lisovaný za studena. Ten si zachováva maximálne množstvo živín.
- Mal by sa predávať vo fľašiach z tmavého skla. Ochrana pred svetlom a oxidáciou je ďalšou podmienkou zachovania jeho vzácnych vlastností.
- Vyberajte si výrobky s krátkou dobou trvanlivosti. Svedčí to o absencii konzervačných látok a iných chemických prísad v zložení.
- Z tohto dôvodu je praktickejšie zásobiť sa malými baleniami, aby ste mohli zásoby priebežne dopĺňať – bez rizika plytvania.
Je ľanový olej vhodný na vyprážanie?
Oleje si takmer automaticky spájame s prípravou jedla na horúcej panvici. Ako je to však s výrobkom z ľanových semien?
- Ľanový olej nie je vhodný na vyprážanie z dôvodu nízkeho bodu zadymenia, ktorý je približne 107 °C.
Pri vystavení vyšším teplotám nielenže stráca svoje cenné vlastnosti, ale môžu sa z neho uvoľňovať aj zdraviu škodlivé zlúčeniny. Odporúča sa pridávať ho do pokrmov po uvarení alebo za studena.
Nielen na šaláty. Použitie ľanového oleja v kuchyni
Za studena lisovaný ľanový olej je ideálny na použitie ako prísada do šalátov. Vylepšuje chuť čerstvej zeleniny, napr. v gréckom šaláte, a môže sa stať vynikajúcim základom domácej zálievky. Veľmi dobre sa hodí do šalátu z kapusty, ktorý je obľúbený v slovenskej kuchyni.
Môže sa použiť na prípravu hustých krémových dipov. Je dobrou alternatívou oleja v receptoch na domáce pesto z bazalky, rukoly, petržlenu, špenátu alebo sušených paradajok. Oplatí sa kombinovať s vitamínmi nabitými koktailmi. Stačí ho skombinovať napríklad s jablkom, špenátom, uhorkou a trochou medu a získate chutný a výživný tekutý snack.
Ľanový olej sa môže pridávať do horúcich jedál, ale až po ich uvarení. Najčastejšie sa niekoľko kvapiek naleje do krémových polievok na obohatenie ich chuti. Možno ho tiež naliať na varenú zeleninu alebo ryby. Veľmi dobre sa hodí k tuniakovi a podáva sa aj k rôznym úpravám marinovaných sleďov.
Liečivé vlastnosti ľanového oleja
Jeho prednosti sa nekončia pri jeho výnimočnej chuti a kulinárskej všestrannosti.
- Ľanový olej sa považuje za jeden z najbohatších zdrojov omega-3 mastných kyselín vo svojej kategórii. K tomu sa pridávajú omega-6 mastné kyseliny, fytosteroly a vitamín E, známy ako vitamín mladosti.
- Bohaté zloženie sa premieta do priaznivých účinkov na ľudský organizmus.
- Ľanový olej podporuje zdravie srdca, znižuje hladinu tzv. zlého cholesterolu a priaznivo pôsobí na funkcie mozgu a nervového systému.
- Napomáha tráveniu a dokáže zmierniť bolesti brucha a zápchu.
- Pravidelná konzumácia ľanového oleja sa prejavuje aj ako ochrana pred infekciami a prechladnutím.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uchovávajte ho v chladničke a jedzte ho studený. Uvidíte, ako rýchlo posilní vaše srdce
Vysaďte si túto rastlinu doma. Jej vlastnosti oceníte nielen v zime. Je ako praktická lekárnička
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.