11.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina).
Produkt, ktorý je ideálny pre diétu. Má veľkú výživovú hodnotu a jeho pravidelná konzumácia prinesie mnoho zdravotných výhod. Je tiež skvelou voľbou pre ľudí, ktorí chcú schudnúť.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/09/grecky-jogurt.jpg)
Foto: shutterstock/olepeshkina
Prečo si vybrať grécky jogurt? Od bežného jogurtu sa líši výrobným procesom. Je hustejší a krémovejší, pretože je dôkladne zbavený srvátky. Prírodný jogurt obsahuje viac vody, a preto má redšiu konzistenciu. Grécky obsahuje aj viac bielkovín a má menej cukrov a sacharidov, vďaka čomu je vhodným produktom počas redukčnej diéty.
Grécky jogurt je záchranou pre črevá. Pri chudnutí je nevyhnutný
Je zdrojom tukov a bielkovín, ale to nie je všetko. Grécky jogurt je dobrým zdrojom vitamínu A a vitamínov skupiny B, takže:
- reguluje tvorbu červených krviniek,
- pomáha udržiavať vlasy, pokožku a nechty v dobrom stave.
Obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je zodpovedná za fungovanie nervového systému, fosfor, selén a vápnik. Tento druh jogurtu je bohatý na probiotiká, ktoré sú zodpovedné za bakteriálnu rovnováhu v črevách, preto ho stojí za to zaradiť do jedálneho lístka počas chudnutia.
- Baktérie „upokoja“ črevá a prítomnosť bielkovín zvýši pocit sýtosti a potlačí chuť do jedla.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/09/grecky-jogurt_s-vlajkou.jpg)
Foto: shutterstock/PhotoSGH
S čím jesť grécky jogurt? Možností je veľa
Je to všestranný produkt a dá sa konzumovať na mnoho spôsobov.
- Na sladko bude chutiť s ovocím, orechmi, džemom, medom alebo semienkami.
- Ak uprednostňujete slanú verziu, hodí sa ako dip na zeleninu alebo mäso, napríklad na sendvič so soľou a korením alebo s avokádom a vajíčkom.
Recept na domáci grécky jogurt v multifunkčnom hrnci
Ingrediencie:
- 6 hrnčekov mlieka,
- 1/4 hrnčeka obyčajného gréckeho jogurtu.
Spôsob prípravy:
- Mlieko pridajte do hrnca na stredný oheň a zohrejte ho na 85 °C.
- Potom hrniec postavte do studeného kúpeľa, kým mlieko nevychladne na približne 30 až 40°C.
- Pridajte jeden pohár tohto zohriateho a vychladnutého mlieka do nádoby s jogurtom. Zvyšnú nádobu s mliekom pridajte do zohriateho, ale vypnutého a odpojeného hrnca, potom do neho nalejte zmes jogurtu a mlieka.
- Hrniec zabaľte do utierky a nechajte ho nerušene stáť na kuchynskej linke deväť hodín (vhodné je 8 až 10 hodín).
- Po deviatich hodinách vezmite misku, do misky vložte sitko a do sitka vložte čistú utierku alebo gázu (4 alebo 5-krát preloženú).
- Nalejte kašovitú hmotu z hrnca, potom sitko a misu vložte na ďalších deväť hodín do chladničky, aby sa tekutina odcedila (čím sa zvýši obsah bielkovín a odstráni srvátka).
- Po deviatich hodinách vzniknutú hmotu prelejte späť do nádoby a teraz máte svoj vlastný, hustý a krémový domáci grécky jogurt.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dve polievkové lyžice denne pomôžu schudnúť. Vedci potvrdzujú
Len o 10 g denne viac stačí na to, aby ste konečne schudli. Tajná zložka stravy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.