12.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlgaBombologna).
Šľahačka je jemnou a nadýchanou ozdobou mnohých dezertov a môže sa podávať k želé, koláčom a gofrom. Jej domáca verzia je jednoduchá na prípravu a na to, aby bola lesklá a tuhá, stačí pridať niekoľko kvapiek šťavy.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_2309727681.jpg)
Foto: shutterstock/OlgaBombologna
Hoci sa dá kúpiť hotová v spreji, chuť a konzistenciu domácej šľahačky nič nenahradí. Jej príprava však môže byť náročná aj pre skúsených kuchárov. Našťastie mi jedna priateľka cukrárka prezradila trik. Ak sa chcete vyhnúť kulinárskemu nešťastiu, použite citrón.
Čo robiť, aby bola šľahačka tuhá? Použite citrusy
1. Po prvé, na šľahanie je vhodná len smotana s obsahom tuku nad 30 %, najlepšie 36 % až 40 %.
2. Smotana by mala byť dobre vychladená – najlepšie je nechať ju v chladničke aspoň 24 hodín, než sa pustíte do práce.
3. Pridávajte do nej len práškový cukor, pretože kryštálový si vyžaduje dlhšie miešanie.
4. Ak chcete mať istotu, že vyjde tuhá, pridajte pri šľahaní niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Nielenže zlepší chuť, ale hlavne urýchli zahusťovanie mliečneho výrobku.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_211542739.jpg)
Foto: shutterstock/Joshua Resnick
Prečo sa smotana nešľahá? Vyhnite sa týmto chybám
Smotana sa nemusí vyšľahať z niekoľkých dôvodov.
- Uistite sa, že je misa čistá a suchá.
Aj malé množstvo tuku alebo vody môže ovplyvniť konečný výsledok.
- Dôležité je tiež vyhnúť sa spočiatku príliš rýchlemu šľahaniu.
Začnite miešať pomalšou rýchlosťou a potom rýchlosť postupne zvyšujte.
- Ďalšou chybou je pridať na začiatku príliš veľa cukru.
To môže spôsobiť, že smotana bude ťažká a bude sa ťažšie šľahať.
- Dôležité je tiež nepreháňať čas.
Príliš dlhým miešaním sa môže zraziť.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_2348249871.jpg)
Foto: shutterstock/Tamer A Soliman
Ako zachrániť šľahačku? Jednoduché triky, ktoré pomôžu, keď sa niečo pokazí
Ak sa šľahačka začne zrážať, môžete do nej pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo želatíny.
Ak sa rozhodnete pre želatínu:
- pripravte ju a vychlaďte vopred,
- pridajte želatínu až ku koncu šľahania,
- pomôže to konzistencii a šľahačka nebude riedka.
Môžete pridať aj 18 % kyslú smotanu:
- zmiešajte 2 polievkové lyžice so smotanovou zmesou,
- krátko premiešajte,
- to by malo obnoviť jej nadýchanosť a hladkosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť palacinky, aby sa netrhali? Moja mama nikdy nepriznala, že sa mýlila
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.