13.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/Yulia Davidovich().
Vývar je klasikou slovenskej kuchyne, ale počuli ste už o jeho bavorskej verzii s pečeňovými guľkami? V Nemecku je tento aromatický a výživný vývar veľmi obľúbený, pretože namiesto cestovín obsahuje jemné mäsové guľôčky. Objavte tajomstvo tohto jedinečného pokrmu, ktorý sa môže stať novým obľúbeným jedlom na vašom stole.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/10/vyvar-s-masovymi-gulkami_na-tanieri.jpg)
Foto: shutterstock/Yulia Davidovich
Hoci je vývar známy v mnohých krajinách, v Bavorsku sa podáva v trochu inej verzii. Cestoviny sú tu nahradené pečeňovými mäsovými guľôčkami, ktoré polievke dodávajú jedinečnú chuť a zasýtia.
- Hovädzia pečeň, ktorá je základom mäsových guľôčok, je bohatá na železo a vitamín B12, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
Vďaka tomu bavorský vývar nielen skvele chutí, ale aj podporuje naše zdravie.
Ako pripraviť mäsové guľky do vývaru?
Potrebujete:
- 350 g hovädzej pečene
- 300 g hovädzieho pliecka
- 100 g svetlého chleba
- 3 vajcia
- 120 ml mlieka
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- masť na vyprážanie
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Ako pripraviť mäsové guľky?
- Plátky chleba namočte do mlieka a odložte na niekoľko minút, kým sa nenamočia.
- Na panvici rozohrejte masť, na nej opražte nakrájanú cibuľu dozlatista a odložte ju vychladnúť.
- V mlynčeku na mäso alebo mixéri zomeľte pečeň, hovädzie pliecko a osušený chlieb.
- Do mletej zmesi pridajte vajcia, vychladnutú cibuľu, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladká zmes.
- Z pripravenej zmesi vytvarujte mokrými rukami mäsové guľky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ak kuracie mäso takto nemarinujete, bude mäkké a šťavnaté. Začnite s receptom okamžite
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.