13.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petrovich Nataliya)
Ako pripraviť domácu pochúťku za pár okamihov? Hovoríme o pochúťke, na ktorej si pochutnajú malí aj veľkí. V obchodoch je veľmi drahá a vy si ju môžete vyrobiť sami za pár okamihov. Recept je triviálny.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1112684660.jpg)
Foto: shutterstock/Petrovich Nataliya
Ako pripraviť a s čím podávať arašidové maslo? Arašidové maslo sa v našich kuchyniach vyskytuje najčastejšie, ale okrem iného sa dá pripraviť aj s mandľami alebo lieskovými orieškami. Poradíme vám, ako si túto špecialitu pripraviť sami.
Ako vyrobiť arašidové maslo a prečo to stojí za to?
Ako vyrobiť arašidové maslo a prečo sa to oplatí? Je to skutočný poklad chutí, ktorý milujú malí aj veľkí. Je to produkt, ktorý je nielen chutný, ale aj zdravý. Pravidelná konzumácia arašidového masla sa spája s mnohými zdravotnými výhodami.
- Arašidové maslo je výborným zdrojom energie, preto je ideálnou pochúťkou pre fyzicky aktívnych ľudí.
- Arašidové maslo udržiava pocit sýtosti po dlhú dobu, čo zabraňuje prejedaniu sa medzi jedlami.
- Výrobok je vynikajúcim zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré zlepšujú pamäť a koncentráciu a sú nevyhnutné pre správnu funkciu mozgu.
- Arašidové maslo obsahuje okrem iného aj bielkoviny, ktoré sú základnou stavebnou zložkou svalov, vlákninu, ktorá je zodpovedná za správne fungovanie tráviaceho systému, a vitamín E, horčík a draslík.
Arašidové maslo – recept na chutný domáci produkt
Recept na domáce arašidové maslo je veľmi jednoduchý a na jeho výrobu budete potrebovať len niekoľko surovín. Recept nevyžaduje, aby ste si kupovali luxusné ingrediencie alebo mali nejaké špecializované vybavenie. Všetko, čo potrebujete, je mixér, ktorý má v kuchyni väčšina z nás, ako aj orechy a niekoľko prísad, ktoré ovplyvňujú konzistenciu a chuť nášho výrobku.
Ingrediencie:
- 200 g arašidov
- voliteľné: rastlinný olej, med, soľ, škoricu
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_316086323.jpg)
Postup:
Arašidy pražte na suchej panvici alebo v rúre, kým nezhnednú a nezačnú vydávať príjemnú vôňu. Pražené orechy vložte do šálky mixéra a rozmixujte na hladkú kašu. Ak chcete, aby konzistencia vášho domáceho orechového masla bola tekutejšia, pridajte trochu oleja a znova rozmixujte. Môžete použiť napríklad slnečnicový alebo repkový olej. Ak chcete obohatiť chuť svojho arašidového masla, môžete doň pridať aj trochu soli, škorice a medu.
Orechové maslo krok za krokom
Naším druhým návrhom je domáce orechové maslo. Recept je rovnako jednoduchý a na jeho výrobu budete potrebovať tieto suroviny:
Ingrediencie:
- 200 g vlašských orechov
- 1 PL oleja
- 2 PL medu
- štipku škorice (nepovinné)
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1223818741.jpg)
Foto: shutterstock/LN team
Postup:
Vlašské orechy rozložte na plech s papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov (možnosť pečenia zhora aj zdola). Pečte, kým nezhnednú. Vyberte orechy z rúry a odstráňte šupky, ktoré dodávajú orechom horkú príchuť. Najjednoduchšie to urobíte tak, že orechy jemne pretriete v rukách. Olúpané orechy vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu. Pridajte med, olej a škoricu, ak ju používate. Opäť rozmixujte. Ak chcete, aby bola zmes redšia, pridajte viac oleja.
Zdravé lieskovo-orieškové maslo
Konečne recept na zdravé lieskové maslo z lieskových orieškov. Lieskové orechy sú vynikajúcim zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Obsahujú tiež vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík a horčík. Pravidelná konzumácia lieskových orieškov má pozitívny vplyv na činnosť mozgu a zlepšuje pamäť a koncentráciu.
Ingrediencie:
- 200 g lieskových orieškov
- štipku soli
- 1 PL oleja (nepovinné)
- ½ čajovej lyžičky škorice, 1 čajovú lyžičku vanilkovej esencie, 2 polievkové lyžice medu (nepovinné)
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1865064319.jpg)
Foto: shutterstock/Petru Stan
Postup:
Lieskové oriešky opražte na suchej panvici. Po vychladnutí ich vložte do misky mixéra a spolu so štipkou soli rozmixujte na hladkú pastu. Ak použijete ďalšie prísady, pridajte škoricu, vanilkovú esenciu a med. Pridajte olej a znova rozmixujte. Ak je zmes príliš hustá, pridajte viac oleja. Všetky prísady veľmi dôkladne premiešajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V obchode už nekupujem arašidové maslo. Takto si ho pripravujem doma v priebehu chvíľky
Už žiadne arašidové maslo. Tento krém chutí dobre a pôsobí na váš metabolizmus
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.