14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nancy Salmon).
Slovensko a Taliansko spája láska k paradajkám: niet divu. Okrem toho je talianska kuchyňa veľmi obľúbená po celom svete, takže sa táto zelenina používa vo všetkých možných kulinárskych variantoch. Čo však robiť, keď je paradajková omáčka príliš kyslá? Keď reflexívne siahneme po cukre, oplatí sa tento zvyk odnaučiť, pretože nebude fungovať. Čo by ste teda mali pridať, aby ste sa vyhli kyslosti? Poďme to zistiť.

Foto: shutterstock/Nancy Salmon
Kyslá paradajková omáčka? Vzdajte sa tohto korenia
Ak sa do jedál používajú surové paradajky, konečný výsledok môže byť niekedy v ústach nepríjemný kvôli mierne kyslej príchuti. Ak sa vám to nepáči, snažíte sa ju zamaskovať a reflexívne siahnete po cukre. Je pravda, že sa tým zmenia vlastnosti pripravovanej omáčky alebo polievky, ale účinok nemusí byť vždy želaný. Výsledkom je, že namiesto skvelého pokrmu dostaneme menej kyslý, ale skôr sladký výtvor, ktorý nie je vždy vhodný na obed. Čo by ste teda mali pridať do paradajkovej omáčky alebo paradajkovej polievky, aby chutili lepšie?
Nielen na čistenie. Smelo pridajte do paradajkovej polievky

Foto: shutterstock/Alexeysun
Ak chcete skutočne zjemniť chuť omáčky alebo paradajkovej polievky, je lepšie siahnuť po niečom inom. Stačí, ak zo špajze vytiahnete balíček jedlej sódy, ktorá je zvyčajne známa svojím pečením alebo širokým využitím pri čistení.
- Na začiatok stačí pridať malé množstvo do vriaceho pokrmu, premiešať a ešte minútu povariť.
- Po chuťovom teste sa môžeme rozhodnúť, čo ďalej: či necháme paradajkový pokrm tak, ako je, alebo pridáme trochu jedlej sódy.
Prečo jedlá sóda pôsobí takým spôsobom? Je už známe, že jedlá sóda je kypriaci prostriedok, a preto je ideálna do koláčov.
- Treba však vedieť, že sóda bikarbóna má zásadité pH, ktoré môže neutralizovať kyslé, čo môže len zlepšiť ich chuť.
Čo ešte možno pridať k paradajkám?
Ak naše výdatné jedlá z paradajok u nás doma stratili na príťažlivosti, je ideálny čas vdýchnuť im nový život. Vôbec nejde o to, aby sme úplne zmenili recept, ale stačí len malý zákrok, aby naše chuťové poháriky získali lepší zážitok. Čo ešte môžeme pridať do paradajkových jedál? Poďme to zistiť:
- Bazalka – výborne sa hodí všade tam, kde vládnu paradajky. Sušenú verziu sa oplatí roztlačiť v rukách, aby sa uvoľnilo viac chuti, a potom pridať do pokrmu. Ak máte po ruke čerstvú verziu, najlepšie je použiť ju na samom konci varenia alebo ňou už ozdobiť tanier.
- Oregano – objavuje sa v zdravotnom kontexte, ale pri varení – najmä tam, kde sú paradajky – nemôže chýbať. Princíp používania oregana je rovnaký ako pri bazalke.

Foto: shutterstock/Elusive Edamame
- Šalvia – bylinka sa najčastejšie objavuje, keď bojujeme s infekciou. Sušenú alebo čerstvú šalviu sa oplatí mať po ruke aj vtedy, keď naše paradajkové kreácie nespĺňajú naše kulinárske očakávania. Aj malé množstvo má priaznivý vplyv na chuť.
- Muškátový oriešok – pikantná chuť plus paradajky? Prečo nie! Stačí pridať trochu tohto aromatického korenia a pokrm získa nielen v našich očiach.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy sa má vývar osoliť? Mnoho ľudí robí chybu. Pravidlo 10 minút je najdôležitejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.