14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/annata78).
Tvarohové lievance sa mi spájajú s detstvom, keď ich môj starý otec počas prázdnin a iných voľných dní v škole smažil na starej kachľovej peci. Vždy boli chutné a jemné, ale keď som vyrástla, moje chute sa zmenili a prestala som byť blázon do sladkostí. Nechcela som však, aby sa recept na tieto lievance stratil, a tak som do nich začala pridávať niečo vlastné. Sú oveľa chutnejšie ako tie od mojich starých rodičov.

Foto: shutterstock/annata78
Existuje veľa receptov na rôzne lievance a placky, ale mojím najobľúbenejším je už roky recept na tvarohové lievance. Celé detstvo som ich jedla na sladko a najradšej som ich mala poliate medom alebo babičkiným domácim džemom. Keď som začala dospievať, moje chute sa zmenili a sladké mi jednoducho prestalo chutiť, ale slané môžem jesť bez zábran. Keď som nad tým začala premýšľať, dospela som k záveru, že slané tvarohové lievance mi nikto nezakáže , a rozhodla som sa vyskúšať ich s nastrúhaným parmezánom (pretože mi v chladničke nejaký zostal). Nastrúhala som ho, pridala do cesta a osmažila ich dozlatista. Boli také chutné, že ich už nikdy nebudem robiť inak.
Tvarohové lievance – táto verzia je šialená
Ingrediencie:
- 200 g tvarohu,
- 100 g pšeničnej múky,
- 2 stredne veľké vajcia,
- štipka soli,
- 2 PL strúhaného parmezánu,
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
- olej na smaženie.

Foto: shutterstock/Bondareva Elena
Tvarohové lievance s parmezánom – postup prípravy:
1. Pripravte si misu a preosejte do nej múku. Potom pridáme prášok do pečiva a premiešame.
2. Pridáme tvaroh a rozšľaháme vajcia. Krátko premiešajte alebo vyšľahajte mixérom. Misku s cestom odložíme na niekoľko minút bokom. Potom pridajte parmezán a opäť premiešajte.
3. Pripravte si panvicu a rozohrejte v nej malé množstvo oleja. Hlbokou lyžicou dávajte do horúceho tuku porcie cesta a smažte ich z oboch strán dozlatista. Po smažení ich môžete položiť na papierovú utierku, aby sa tuk trochu odcedil.
Ako podávať tvarohové lievance s parmezánom? Existuje niekoľko možností. Môžete ich natrieť passatou, obložiť obľúbenými prílohami a zapiecť, v takom prípade z nich urobíte minipizzu. Môžete ich tiež podávať so šunkou a zeleninou namiesto chleba. Dobre fungujú aj ako samostatná večera, podávaná napríklad s hubovou alebo inou omáčkou.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ani zemiaky, ani cukety. Na jar robím chrumkavé placky len z tejto zeleniny
Vezmite si múku, tvaroh a pár drobností. Len za pár minút pripravíte hŕbu jemných lievancov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.