15.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sophiecat).
Pór je zelenina cenená pre svoju jemnú chuť a všestranné využitie pri varení. Bez neho si nevieme predstaviť vývar a zvýrazňuje chuť šalátov a zeleniny. Jeho pestovanie nie je príliš náročné, ale oplatí sa dodržiavať niekoľko pravidiel, ktoré vám zabezpečia bohatú úrodu. Ak chcete získať efektný a hustý pór, je dôležité správne zasiať a správne sa o rastliny starať.

Foto: shutterstock/sophiecat
Výsev póru ako sadeníc
Pestovanie sadeníc póru umožňuje skorší zber a lepšiu kontrolu rastu rastlín. Tento proces je dobré začať už vo februári alebo začiatkom marca, čo umožní presadenie sadeníc do pôdy už začiatkom apríla. Výsev póru ako sadeníc si vyžaduje veľmi slnečné, ale nie prehriate miesto. Výborne sa na to hodia skleníky alebo tunely, ale dobré sadenice môžete získať aj v byte. Musíte ich len umiestniť na slnečné miesto, ale nie priamo k radiátorom.
Optimálna teplota na klíčenie je približne 20 stupňov Celzia, neskôr sa odporúča znížiť ju o dva stupne, hoci to nie je nevyhnutné. Semená sa môžu vysievať do jednej nádoby, ale potom bude potrebné rastliny povypichovať. Oveľa vhodnejšie pre pór budú viackorenné nádoby, ktoré umožnia voľný rast koreňov, vďaka čomu bude zelenina hrubšia a väčšia. Pestovanie póru od výsevu po sadenicu trvá približne osem týždňov.
Ako zasiať pór, aby bol veľký a hustý?
Aj keď sa táto zelenina môže vysievať priamo do zeme pomerne skoro v marci/apríli, lepšie rastú domáce sadenice. Pór bude veľký a hustý, ak semená vysejete v správnej vzdialenosti od seba. V ideálnom prípade by každé semeno malo mať pre seba približne 4 cm priestoru. Z tohto dôvodu sa odporúča používať viacpodlažné nádoby, ktoré umožňujú, aby boli sadenice riadne izolované. Zelenina potrebuje slnečné miesto a úrodnú, priepustnú pôdu s mierne kyslým alebo zásaditým pH (pH 6-7). Ako zasiať pór, aby vyrástol veľký a hustý?
Výber odrody
Odroda póru je veľmi dôležitá pre jeho veľkosť. Vyberte si taký, ktorý poskytuje hrubú bielu časť, ktorú v kuchyni s najväčšou pravdepodobnosťou použijete. Na takúto úrodu sa môžete spoľahnúť, ak si vyberiete skorú odrodu Elefant alebo neskoršiu odrodu Bartek. Ich ceny nie sú vysoké, za jedno balenie zaplatíte približne 2 €.
Príprava substrátu a výsev
Viacdielne priehradky široké 4 cm a hlboké 4 – 5 cm naplňte úrodnou, mierne kyslou zeminou. V každej priehradke urobte asi 1 cm hlboký otvor. Do každej jamky vložte jedno semeno póru, jemne ho zasypte zeminou a zalejte. Takto bude mať každá rastlina dostatok priestoru na rast.
Zalievanie
Substrát póru by mal byť vždy mierne vlhký, ale nie premočený. To umožní rozvoj silného koreňového systému.
Prerezávanie sadeníc
Keď sadenice dosiahnu výšku asi 10 cm, jemne im skráťte končeky o 1 – 2 cm. Toto ošetrenie stimuluje rastliny k tvorbe silnejších riečnych stoniek a podporuje vývoj koreňa póru, takže bude veľký a silný.
Výsadba do zeme
Sadenice zasaďte do zeme začiatkom apríla. Týždeň predtým začnite rastliny otužovať tým, že ich počas dňa prenesiete von. Pripravte jamky hlboké asi 6 – 8 cm, pričom medzi rastlinami dodržte vzdialenosť 10 – 20 cm a medzi riadkami 30 – 50 cm. Hlbšia výsadba podporuje predĺženie bielej časti póru, ktorá je kulinársky najviac cenená. Sadenice póru sú veľmi jemné, preto s nimi zaobchádzajte opatrne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja babička v tomto čase seje len papriku. Vždy má najväčšiu úrodu
Kedy zasiať paradajky pre sadenice na parapete? Pestovanie paradajok zo semien
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.