14.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/schankz).
Používame ich do mnohých jedál a pečiva, no už len jeden pokazený môže pokaziť celý pokrm. Ako skontrolovať, či sú vajcia čerstvé? Môžete to urobiť jednoducho a bez rozbitia škrupiny.

Foto: shutterstock/schankz
Vajcia sú základnou stravou na celom svete. Sú ideálne na raňajky, ako aj ako doplnok k večeri alebo ako kľúčový prvok pečiva. Ich čerstvosť je veľmi dôležitá, pretože pokazené môžu zničiť celé jedlo a vystaviť ho otrave prítomnosťou rôznych druhov baktérií. Ako teda skontrolovať, či je vajíčko vhodné na jedenie? Tu je niekoľko jednoduchých metód.
Ako skontrolovať, či sú vajcia čerstvé? Testy sú veľmi jednoduché a spoľahlivé
Existuje niekoľko spôsobov, ako skontrolovať čerstvosť vajec. Všetky sú veľmi jednoduché a všetko bude hneď jasné.
- Vodný test. Vajíčko ponorte do pohára naplneného vodou. Ak klesne ku dnu a ľahne si na bok, je čerstvé. Ak mierne stúpne, môže byť o niečo staršie, ale stále dobré. Ak pláva na povrchu, môže byť už pokazené, preto ho radšej vyhoďte.
- Vizuálna kontrola. Skontrolujte vajíčko pod svetlom. Praskliny alebo voľný žĺtok znamená, že je menej čerstvé. Vodnaté bielka a sploštené žĺtky sú znakom toho, že je lepšie to neriskovať.
- Sluchová skúška. Potraste vajíčkom vedľa ucha. Ak nič nepočujeme, je čerstvé. Ak počujete praskanie, je to znamenie, že je staré.

Foto: shutterstock/Atlantist Studio
Ako udržať vajcia dlhšie čerstvé? Dbajte na správne skladovanie
- Vajcia je najlepšie uchovávať v pôvodnom obale. Chráni pred baktériami, zápachom z prostredia a pomáha kontrolovať dátum spotreby.
- Pre dlhšiu čerstvosť ich skladujte v chladničke (stredná polica) alebo špajzi, pri stálej teplote.
- Vajcia môžu byť aj zmrazené, ale len bez škrupiny. Aby ste predišli plytvaniu, skladujte bielka a žĺtky v mrazničke až 12 mesiacov (najlepšie spotrebujte do 4 mesiacov). Zmrazte vaječné žĺtky so štipkou cukru alebo soli, aby ste zabránili zmene konzistencie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nikdy takto nečistite drevenú dosku na krájanie. Neodstránite nečistoty a zápach a len ju poškodíte.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.